Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Döden från Sandviken går igen på Bryggeriet

/
  • Dödsmetall från Sandviken. Sorcery var med och skapade genren. Nu spelar de igen, på Bryggeriet i Sandviken i morgon till exempel.

Det har gått 13 år sedan Gävle/Sandvikens Sorcery, ett av Sveriges första dödsmetallband, stod på en scen. Men det är mer än nostalgi som kallat tillbaka akten från musikhistoriens korridorer.

En generation som inte var född vid bandets grundande inväntar morgondagens återuppväckande på Bryggeriet Metalclub i Sandviken.

Annons

– Det känns som om hela grejen är större nu än den var när det begav sig, säger ursprungsmedlemmen Ola Malmström.

1986, året då det begav sig, existerade ännu inte den musikaliska riktning som bandet skulle komma att göra ett avtryck på.

Var pionjärer

– Death metal fanns inte när vi började, det fick vi vara med och skapa, berättar vokalisten. Vi var ett thrash metalband från början, inspirerade av tyskar som Kreator och Sodom samt svenska Bathory.

Originalsättningen, vilken även inkluderade kvarvarande medlemmen Paul Johansson, Magnus Karlsson-Mård, Patrik Johansson samt Fredrik Nygren (numera basist i Gadget), spelade in gängets första demokassett och deltog därmed i skapandet av den extrema hårdrockens brutalaste förgrening. En stil som utvecklades med hjälp av fildelningsteknikens anfader: tapetrading.

– Undergroundscenen växte fram under åren genom att alla i landet som var inne på riktigt rå metal postade blandband och egna inspelningar till varandra. Så fort någon hörde något nytt spreds det över riket, så alla lyssnade på varandras band. Det var ett helt otroligt nätverk som växte fram ur ingenstans, det går inte att jämföra den tiden med något man upplevt därefter.

Gav ut vinyl 1991

Engagemanget bland unga hårdrockare lever dock vidare via nya nätverk. När Sorcery för första gången dök upp på MySpace sköttes sidan av ingen mindre än…

– …en sextonårig kille från Costa Rica, berättar Ola. Jag har märkt att det kommit en ny våg ynglingar som tar upp den gamla death metal-stilen. Att band från Singapore hör av sig i dag och vill göra en cover på ens gamla låt känns väldigt speciellt.

Albumet Bloodchilling tales gavs ut på vinyl 1991, och har sedan dess återtryckts på cd ett antal gånger. Den nya sättningen, som utöver Ola och Paul (bas) kompletteras av Henrik Lindenmo (gitarr) och Jocke Olofsson (trummor) arbetar nu på uppföljaren.

– Vi har tre nya låtar klara och planerar att köra ihop en ny fullängdare. Så publiken kan få höra någon helt ny bit imorgon utöver de gamla grejerna.

Finskt band gör Sverigedebut

Uppträder under kvällen gör även finska Solitaire, en kvartett som trots 14 aktiva år inte gör sin debut på svensk mark förrän nu.

– Jag tyckte att det var på tiden, skrattar frontmannen Riku (sång/gitarr). Sverige är känt som en av världens främsta rocknationer och jag vet att ni metalfans är av det rätta virket där borta, så vi ser verkligen fram emot att komma över och spela!

Trots att manskapets thrashiga speed metal är fast förankrad i åttiotalet är det inte dess mening att stöta ifrån sig lyssnare med färskare musiksmak.

– Att låta retro har aldrig varit ett självändamål. Det viktigaste är att underhålla och ge en bra show, och det gör vi med de här låtarna. Det samma gäller lyriken, som ofta är aggressiv och rå, men sällan utan ett drag av humor.

Det är låttitlar som ”Leather scream” och ”I’m a schizo (and so am I)” bevis på om inte annat.

Mer läsning

Annons