Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efterord från Xinombra

/
  • Dags för epilog. Git Sundberg, Peter Endahl, Ronny Rasmusson, Per samuelsson och Ida Long är delar av Xinombra som gör

Det har blivit dags för efterord från kulturföreningen Xinombra.
I nästa vecka har deras "Epilog – korta historier från andra världar" premiär på Spegeln i Gävle.

Annons

Än så länge är scenen inne på Spegeln helt tom. Den kommer heller inte att fyllas på med så mycket.

– Vi har en vit ram, fyra gånger fyra meter, där vi kommer att projicera videokonst och så blir det bara lite rekvisita utöver det, förklarar Git Sundberg som är producent.

Xinombra är från början ett gäng gamla rockers som snöade in på Harry Martinson. det eldde till föreställningen "Prolog" i Forsbacka bruk för några år sen och den stora föreställningen "Aniara" i Lilla gasklockan förra våren. Nu är det alltså dags för "Epilog", efterord.

– Det är ingen dramatisk föreställning som "Aniara" utan den består av fjorton scenen som kan stå för sig själva, men som har ett gemensamt tema, förklarar Peter Endahl som är en av fyra som står på scenen.

Han och Jimmy Jönsson (från Red Cell bland annat) sjunger och läser texter och Ida Long och Lisa Marklund dansar och har gjort koreografin.

Ronny Rasmusson har, precis som tidigare, gjort musiken, både melodiös och suggestiv, och nu har gruppen öppnat dörren för fler än husguden Harry Martinson: texter av Edith Södergran, Gunnar Ekelöf, Charles Baudelaire och Edgar Allan Poe får också vara med.

– Vi har letat ganska mycket text, och försökt hitta det som stämmer in i Harry Martinsons anda. Ett slags surrealistisk, icke-verklig värld, säger Peter Endahl.

Sången och dansen kompletteras så med videoprojektioner av Jens Salander och Per Samuelsson.

– Det har varit skönt att kunna jobba med varje låt som ett enskilt verk, säger Per Samuelsson och konstaterar att hela "Epilog" är mer konstnärlig än de tidigare projekten.

Därmed inte sagt att Xinombra vänder sig till en specifik pubik.

– Vi vill nå fler än den genomsnittlige 75-årige Harry Martinson-läsaren, säger Git Sundberg som hoppas på ung publik.

– Så blev det ju faktiskt på "Aniara", säger Ronny Rasmusson.

"Epilog – korta historier från andra världar" har premiär 14 november och spelas sen också 15 och 19-22 november.

Mer läsning

Annons