Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eldkvarn bättre än någonsin

/
  • Svängiga. ”Så här tajta, svängiga och roliga har jag inte sett Eldkvarn tidigare”, enligt På Gångs recensent Erik Süss.

Jag har aldrig fattat hur länge Eldkvarn hållit på. De bildades när Troells filmatisering av Mobergs Utvandrarna hade premiär, när Stellan Bengtsson tog sitt första VM-guld i pingis och när Lisa Ekdahl föddes. Och Bowie gjorde världens bästa pianolåt i ”Life On Mars”, vi snackar 1971 här.

Annons

38 år och 31 album senare står de i Sandviken och inleder försiktigt med ”Bröllopssång” från ”Hunger Hotell”.

Plura ser otroligt fräsch ut, åren med missbruk ligger bakom honom. Bandet fortsätter fyra av en räcka låtar från senaste albumet; ”Vägen till paradiset”, ”Bebopalula-land”, ”Barn av sommarnatten” med den där klistriga visselslingan och den åldersblandade publiken får en dos schysst, poetisk gubbrock paketerad i en perfekt ljudbild. Efter halva setet blir det tidigare alster som en fin ”Fulla för kärlekens skull”, Eldkvarns enda allsångsmegahit ”Kärlekens tunga”, givetvis ”Pojkar, pojkar, pojkar” och en sjukt svängande ”Han är din man”. Just den sången sätter myror i huvudet på mig, en makalös trumpet ljuder i PA:t, men varken Plura, Carla (som presenteras som Carl Stefan i kväll) eller nån annan på scenen tutar mässing.

Efteråt berättar konkurrentbladets utsände att det var ljudkillen bakom mixerbordet som passade på att spela trumpet!

Jag är inget jättefan av Eldkvarn, har bara sett dem kanske fem–sex gånger på 38 år, men såhär tajta, svängiga och roliga har jag inte sett dem tidigare.

Mer läsning

Annons