Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En statusmarkör

/

Den började som betydelselös undertröja men har klivit fram som en stark statusmarkör. I dag bär vi t-tröjan till allt. Vårens hetaste t-shirts har tryck som väcker uppmärksamhet.

Annons

Modet växlar men t-tröjan består. Som ett av modets mest klassiska plagg går det aldrig ur tiden. Våren 2011 ser vi mycket t-shirts med prints som sticker ut, på såväl catwalk som de stora kedjorna.

Svenska T-Shirt Store är ett exempel på märke som gjort sig känt för t-shirts med ofta ironiska eller politiska tryck.

– T-shirts är det ultimata plagget. Med mode kan man uttrycka sin personlighet. Och t-shirts är en snabbversion av mode. Dessutom är den så anpassningsbar. Den kan vara väldigt sober, preppy och hel och ren men också hur söndertrasad och punkig som helst. Den är en del av vår moderna kultur och har svängt med i alla sociala strömningar, säger Johan Graffner, vd på företaget.

Undertröja

T-tröjan började ursprungligen bäras som undertröja redan på 20-talet. Men på 1950-talet fick den en ny modegrad när filmstjärnor som Marlon Brando och James Dean började bära dem till jeans och därigenom skapade en stil. Sedan dess har t-shirten även fungerat som billig reklampelare, forum för politiska budskap och som subkultursmarkör.

Populärkultur

På vårens tröjor märks detta extra tydligt – här samsas upprop för miljön med ironiska blinkningar till gångna tiders populärkultur.

T-Shirt Store har till exempel låtit svenska popstjärnor som Ebbot Lundberg från Soundtrack of our Lives, Oskar Linnros och Adam Tensta sätta sin prägel på vårens t-tröjor. Deras mål har alltid varit att kommentera samtiden.

– De flesta av våra plagg refererar till någon form av popkultur från 1980-talet till nu. Så fort något händer vill vi ju snabbt få fram en tröja på det. Politiska t-shirts har vi sällan och som företag tar vi sällan ställning höger-vänster. Men de senaste åren har vi haft budskap med miljötema, säger Johan Graffner.

Mer läsning

Annons