Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En stor triumf för Sundström

/

Ingenting har hänt. Det är titeln på Stefan Sundströms nya album. Ingenting kunde vara mer fel. I år har Sundström haft högre profil än någonsin. Först album tillsammans med The Bongo Brains. Sedan textförfattare till Dundertågets album. Sedan cykelolyckan som speedade upp kreativiteten ett snäpp till. Resultatet: Två album varav Ingenting har hänt är det första.

Annons


Säsongsavslutningen på Spegeln blir därför en enda stor triumf för Sundström. Trehundra fans, extrastolar nere på golvet och en förväntansfull publik som först får se den tokroliga akustiska duon Little Marbles. Men självklart är det Sundström alla väntar på. Ensam med sin akustiska gitarr möts poeten, trubaduren och medmänniskan Sundström av jubel efter i stort sett varje sång. Ljudet på Spegeln är klockrent, varje ord, varje nyans, varje charmigt skorr i rösten hörs hur bra som helst.
De nya låtarna står i fokus till en början som sig bör. Mellan låtarna skämtas det, men ibland med en allvarlig underton. Det politiska fiaskot i Köpenhamn denna vecka fick sig åtskilliga sparkar under under showen. Och vilken makalös textförfattare Sundström är. Kända figurer som Pippi Långstrump, Emil och Marilyn Monroe används som metaforer för helt andra saker. Kärlekssångerna till hustrun, Karin Renberg, har en stor detaljrikedom och samhällskritiken är intakt med nedläggningar i Trollhättan och alltför mycket ytlig skit i tv.
Aldrig har så många ropat så många låttitlar till en person på Spegeln samtidigt som när publiken mot slutet får önska låtar. Publiken goes, som det heter, bananas. Naturligtvis får den en låt om Sabina, en av de karaktäristiska röda trådarna i Sundströms repertoar. På grund av pressläggning hann undertecknad inte se alla önskningarna, men jag är säker på att alla fick en högtidsstund som de bär med sig under Spegelns juluppehåll.

Mer läsning

Annons