Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Entombed på Kungen-festival

/
  • KUNGEN. The Deer tracks är ett av flera band på årets upplaga av festivalen Ta livet i dina egna händer. Festivalens höjdpunkt på förhand är dödsmetallbandet Entombed.

Få har öst så hårt och så länge som Entombed. När Kungen i Sandviken bullar upp med årliga festivalen Ta livet i dina egna händer avslutar de två späckade dagar.

Annons

Men ni som vill festa redan i kväll kan se lokala The Deer tracks.

Entombed besöker våra trakter för första gången på sex år, då de reste runt med Close up-turnén. När lördagskvällen börjar gå över mot natt ställer de sig på Kungens scen, som avslutning på den årliga festivalen Ta livet i dina egna händer.

Festen börjar dock redan i kväll, då Cicero från Sandviken drar igång partyt klockan sex. Sedan rullar schemat på med band två långa kvällar i sträck. Mer om dem senare, först några rader om Entombed, festivalens main event:

Bandet har spelat dödsmetall i snart två decennier, vilket gör dem till farfar i genren. De tidiga plattorna – med det så kallade Sunlight-soundet, från namnet på deras studio – var banbrytande föregångare för musikstilen i Sverige. Sajten Red metal skriver:

"Inget svenskt dödsband kunde i början av 90-talet låta bli att ta ställning till dem, antingen låta som dem eller medvetet ta avstånd."

Entombeds influens på den hårda musiken i landet kan alltså inte underskattas.

Med åren har dödsmetallen tonats ner för mer inslag av traditionell rock, även om bandet alltid kommer att förknippas med genren. Under åren har ett flertal av landets metalmusiker spelat i bandet, bland annat "Filmkrönikan"-profilen Orvar Säfström.

För fans av hård musik är en vallfärd till Kungen i morgon nödvändig.

Redan i kväll står lokala bandet The Deer tracks för avslutningen, ett band som På Gång givetvis har skrivit om vid flera tillfällen. David Lehnberg och Elin Lindfors har fått positiva reaktioner på sin norrskenselektronika i England, men är i kväll tillbaka på hemmaplan.

En annan som har uppmärksammats i På Gång är Moraltanten, som även hon spelar under festivalen. Alla band och tider hittar ni i faktarutan.

Mer läsning

Annons