Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett tributeband till Stig Dagerman

/
  • TONSATT. Bengt Söderhäll, Urban Forsgren och Lennart Östblom har tillsammans gjort musik till Stig Dagermans texter.
  • DAGERMAN. Skivan
  • TONSATT. Bengt Söderhäll, Urban Forsgren och Lennart Östblom har tillsammans gjort musik till Stig Dagermans texter.
  • TONSATT. Bengt Söderhäll, Urban Forsgren och Lennart Östblom har tillsammans gjort musik till Stig Dagermans texter.

De har fört ut kunskap om Stig Dagerman i två decennier.

Men inte bara med ord.

Nu ger Urban Forsgren och Bengt Söderhäll ut sin andra skiva med tonsatta Dagerman-texter.

Annons

Det är faktiskt den skrivmaskinen.

I ett septemberrått Dagermanrum i Älvkarleby, visar Urban Forsgren omslaget till nya skivan ”Regn”, där texten har skrivits med Stig Dagermans egen skrivmaskin, som nu vilar ut på skrivbordet intill. M:et i Dagerman är tjockt och kletigt.

Bengt Söderhäll och Urban Forsgren sätter sig på skrivbordet i det sista eftermiddagsljuset och spelar titellåten ”Regn”:

Redan långt före det att Dagermansällskapet blev rikskänt, när de hann före Horace att ge Le Clézio ett pris, har deras engagemang varit känt här i området. Stig Dagerman hade inte kunnat önska sig bättre ambassadörer för sitt författarskap. Bengt Söderhäll vilt associerande entusiastisk, Urban Forsgren mer kompletterande eftertänksam.

– Vi möttes i ett s-ackord, berättar de.

Och sedan dess har de spridit kunskapen om Dagermans verk, inte bara genom skrifter och föreläsningar, utan även genom att ta hans texter och sätta musik till dem. År 2006 kom skivan ”En broder mer”. Nu följer de upp den med ”Regn”.

– Vi har material till ännu en skiva. Förhoppningsvis kan vi göra den snart. Man blir ju inte yngre ...

Att de ens har vågat sig på texterna ter sig underligt när man hör dem prata om Dagerman. Vördnaden är stor i deras röster.

Kanske finns svaret i att de inte har några andra ambitioner än att ge texterna större spridning. (På skivan finns även en fram till nu outgiven text.) De vill också slå ett slag för Dagerman som poet; han är väl ansedd som författare, men hans lyrik har inte samma status.

– Vi har alltid hävdat att han också var poet.

Bengt Söderhäll strösslar konversationen med Dagerman-citat, ur minnet framplockade.

När de hade knådat på idéerna ett tag tillsammans, tog de dem till Lennart Östblom på Holmen Music, som hjälpte dem sista biten.

Lennart Östblom:

– Det var fantastiskt hur texterna satt ihop med musiken. Hur hade de här texterna kunnat finnas utan musiken? Poesin har en rytm som Urban och Bengt har tagit fram.

Efter att ha djupstuderat Dagerman under två decennier, är de förstås vid det här laget väl bekanta med hans texter, men när de började vrida på orden kom nya betydelser fram.

– Ja visst är det så! När man flyttar blicken händer någonting nytt.

Nya generationer upptäcker Dagerman – vilket var ett av målen med Dagermansällskapet – och de är inte förvånade över att ungdomar kan se någonting för sin tid relevant, 55 år efter författarens död.

– Många av texterna är rätt så existentiellt fräna.

– Ibland har vi skämts och ibland har vi skrattat och tänkt att han skulle ha sagt ”håll på ni grabbar!”

De vet att Dagerman lyssnade på jazz och Ravels Boléro – beviset är stenkakor som finns i Dagermanrummet. ”Kristian, de ligger bakom dig!”

– Men han hade inte tid med musiken. Han skrev och arbetade.

Vi pratar lite om andra som har tonsatt enstaka texter av Dagerman, och kommer fram till att de mer har gjort covers – Bengt Söderhäll och Urban Forsgren är däremot ett tributeband som koncentrerar sig på ett konstnärsskap.

Även om de är någonting så sällsynt som ett tributeband som skriver musiken själva.

Bengt Söderhäll och Urban Forsgren släpper ”Regn” på Stadsbiblioteket i Gävle den 10 oktober.

Mer läsning

Annons