Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Faderskap inspirerar rockduon Skriet

/
  • Debut. Jacob Frössén och Isak Sundström utgör tillsammans rockduon Skriet. På fredag släpper de sitt självbetitlade debutalbum.

Från avgrunden av en Fritzl-källare ekar höstens svenska rockhajp.

Men räkna inte med något segertåg runt Sverige.

– Det lockar inte att åka till Skövde och käka pizza med inlagd hamburgare, säger sångaren Isak Sundström.

Annons

Kyrklockorna ringer och Isak Sundström tycks ropa ut över staden: "Skär upp mig! Begrav mig!".

Singeln "Kärlekens land" är på många sätt typisk för Skriets albumdebut.

– Skivan låter som Ray Bradburys "Världens sista kväll". En novell som handlar om att alla i världen har haft samma dröm om att jorden ska gå under nästa morgon. Två huvudpersoner sitter på en veranda en vacker försommarkväll. Det är en lugn och vacker scen och samtidigt sorglig och brutal, för att man vet vad som är på gång, säger Isak Sundström.

Skriet tar emot i en källare i södra Stockholm. Belägen under en biograf krävs både hiss och spiraltrappa för att ta sig ned till "helvetesrummet".

– Jag fick Josef Fritzl-vibbar när jag gick ned första gången. Delar av stenväggen var nycementerad, precis som om någon hade murat in en kropp där.

Men vi ville bygga en dammfri kokong i det här stora rummet, som en koja på dagis, säger Jacob Frössén om duons replokal.

Här har låtar som "Ben och hjärta" tagit form. En låt som bakom Skriets dova dimma bär rytm och melodi hemmahörande i den mest hjärtskärande av motownballader.

– Jag gillar Roy Orbison och känslan han ofta har i sina låtar. Det var begränsningarna som gjorde att vi låter som vi låter, vi hade inget riktigt trumset och allt det där. För mig handlar den där låten om en otroligt stor, ofrånkomlig kärlek.

– Ja, man fattar hur jävla stor och rå blodsbandskärlek är. Och man tänker att man nästan ska dö, man börjar tänka på döden när man får barn, säger Isak.

Mer läsning

Annons