Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fika och byta kläder – ett moderätt miljötänk

/
  • Initiativtagare.  Oscar Falk-Dahlin, Alice Mjöhagen, Natalia Mascayano och Emma Hägglund laddar inför det stora klädbytet på Kulturkiosken i Gävle.

Ett gäng ungdomar ville göra något för miljön. Resultatet blev ”fikaroben”.

I dag kan du lämna in överflödiga kläder på Kulturkiosken, och få en fika som tack. I morgon blir det byteshandel med alla inlämnade kläder.

Den modemedvetna vet ju att second hand-kläder är det allra hetaste, så passa på och gör en moderätt insats för miljön.

Annons

– Vi gillar andrahands- användning allihopa, att ta till vara på saker i stället för att köpa något nytt. Det behöver inte vara så gravallvarligt för att det handlar om miljön, vi ville göra något roligt också, säger Natalia Mascayano.

Vill inspirera andra

Tillsammans med Alice Mjöhagen, Oscar Falk-Dahlin och Emma Hägglund har hon planerat denna tillställning ända sedan i höstas. Till en början var de fler, men efter avhopp blev det dessa eldsjälar kvar.

Idén kläcktes under Miljötinget förra året, en miljökonferens för ungdomar. Innan de träffades där kände de inte ens varandra, men nu har de svetsats samman i sitt engagemang. Och de hoppas på att kunna inspirera andra.

– Vi vill visa att det inte behöver vara så svårt att göra något. Man kan påverka. Vi har arrangerat det här helt själva från början till slut, utan pengar, säger Natalia.

Helt utan pengar

Det enda som har kostat pengar är inhandlingen av ingredienserna till fikabrödet som de ska locka med för att folk ska komma och lämna in sina kläder. Perfekt för de som sitter på en massa plagg som inte används, men som säkerligen kan glädja någon annan. På fredagseftermiddagen går det sedan att göra fynd bland alla inlämnade kläder.

Men för att få med dig något hem måste du lämna in något eget. Så det gäller att inte lämna in allt i dag, om du vill komma och byta till dig något snyggt i morgon. De kläder som blir över ska de lämna till härbärgen, så att de kommer till användning direkt.

För lite herrkläder

Att byta kläder på detta sätt känns givet för initiativtagarna. Natalia och Emma köper nästan inga nya kläder.

– Jag brukar ta kläder som mina släktingar har haft, man kan sy om dem så att det passar, säger Emma.

Om de handlar så blir det mest på Myrorna, Biståndsgruppen och på Erikshjälpen. Oscar tycker dock att det finns på tok för litet utbud av herrkläder i second hand-butiker. Så i dag får alla män hjälpa till att rota fram sina gamla skjortor, kavajer och annat schysst som kan glädja Oscar och andra.

Mer läsning

Annons