Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Babylon AD

/

Babylon AD
Regi: Mathieu Kassovitz
Med: Vin Diesel, Michelle Yeoh, Charlotte Rampling med flera
Filmstaden, Gävle

Annons

”Babylon AD” har delvis spelats in vid Riksgränsen. Det är alltså svensk snö som skoterjakten går på. Men det kunde förstås vara vilken snö och vilken action som helst. Originalitet är inte principen för den här iskalla science fictionfilmen.

Synd, för jag är svag för både sf och för fyrkantiga hjältemaskiner som Vin Diesel. Framtidsscenariot innefattar ett härjat Europa modell Balkankrig, samt rysk dekadens och teknologisk amerikansk dröm.

I persongalleriet: en legosoldat (erfaren biff) och en nunna (oskuldsfullt lammkött).

Själva handlingen utgörs av en transportsträcka. Den fräscha kvinnliga varan ska levereras till USA. Utöver detta finns ett sorts bibliskt idéinnehåll med anspelningar på såväl religiöst skojeri som jungfrufödsel.

Någon trodde nog att materialet (baserat på romanen ”Babylon Babies”) hade episka kvalitéer.

Men är den sönderklippt, hjärndöd från början eller havererad i ett dollarträsk? Hur som helst, en film är inte som en tv-serie där man kan skjuta de logiska luckorna framför sig till kommande avsnitt.

Filmens långa rad av karaktärsskådespelare (som kanske trodde att en fransk regissör skulle göra skillnad) önskar sig antagligen selektiv minnesförlust.

Mer läsning

Annons