Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beck – i birollen i nya filmen

/

För 25:e gången spelar Peter Haber poliskommissarien Martin Beck.

Lönechecken spelade en roll när han tackade ja till den påkostade och bioaktuella ”I stormens öga”. Men det är tveksam om skådespelaren återkommer som den hjärtlige men svårmodige polisen.

Annons

Sedan 1997 har Peter Haber varit synonym med Martin Beck för den svenska tv- och biopubliken.

I bioaktuella ”I stormens öga” har han tagit ett kliv åt sidan och spelar snarast en biroll. I centrum står Mikael Persbrandts karaktär som jagas av Säpo, misstänkt för mordet på en kvinna som är med i en terrormisstänkt miljörättsorganisation.

En förutsättning för att det blivit så många filmer är att Peter Haber jobbat med annan film, tv och teater under tiden. I våras sågs han i en väsensskild roll i filmen ”Män som hatar kvinnor”.

– Det gör att det inte känns urkramat och tråkigt att återvända. Det är fantastiskt att ha författare som är samhälleligt uppdaterade och som lyckas ge rollfigurerna ett emotionellt djup. Det finns både ett yttre och ett inre drama, säger han.

Peter Haber berättar hur poliser på gatan ibland nickar och hälsar igenkännande, som om de hälsade på en överordnad, innan de inser sitt misstag. Men enligt egen utsago skulle han inte passa för polisämbetet. Han är mer lik den explosiva Gunvald till lynnet.

– Jag hade varit en fullständigt urusel dålig polis som snabbt skulle bli suspenderad. Jag skulle bli så jäkla förbannad på det där buset och vrålat: ”Vad i hela helvetet håller du på med?” Då är man inte lämpad. Förhoppningsvis passar jag bättre att spela polis.

Mer läsning

Annons