Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Biografägare i Dalarna rasar mot höjda biljettpriser

/

Den höjda momsen på biobiljetter slår hårt mot biografer på landsbygden och verksamheten är nu hotat. Det menar Björn Wallgren som driver flera biografer i Dalarna. Under torsdagen var han på ett möte på Svenska filminstitutet i Stockholm.
– Vi kommer att ha svårt att klara höjda biljettpriser.

Annons

Under torsdagen träffade Björn Wallgren representanter för filmindustrin och regeringen och framförde sina synpunkter.

– Det kändes bra, det var inte någon där som hade hört det som jag berättade förut . Jag tycker att filmavtalet har ett väldigt Stockholmsperspektiv och jag tycker inte att det är helt genomtänkt, säger han.

Den nya filmpolitiken ska finansieras med en momshöjning på biobiljetter från 6 till 25 procent.

– Det blir en kostnads ökning på 19 procent som vi måste höja priserna med. Det är redan nu något högt på det sättet. Det är flera delar i avtalet som känns konstigt. Tanken är att dela ut 25 miljoner i stöd till biografer i stöd under fyra år - men sedan då? Det finns ingen långsiktighet. Vad som händer sedan är det ingen som vet – de bara tror att de kommer att bli mer. Men det värsta är att det blir ett vakuum nu när det gäller filmavtalet och finansieringen av svensk film.

Björn Wallgren menar att ett sådant stöd inte betyder något om det inte finns bra filmer på repertoaren.

– Det gamla filmavtalet var ganska bra. Man visste att pengarna kom in i systemet för at göra svensk film. Jag tror inte att biograferna blir så mycket gladare av 25 miljoner att dela på om det inte finns film att visa. 2017 fasar jag för att vi inte finns tillräckligt med svensk film.

Han upplever att det inte funnits någon förståelse för landsbygdens situation.

– Bion kan vara den enda återkommande kulturyttringen på många små orter. Jag försökte få dem att förstå att vi inte har tunnelbana eller bussar som går var 30 minut. Det hänger ihop med så mycket mer. De jag pratat med är också höginkomsttagare - för dem är inte 140 kronor mycket. Men för en hel familj blir det skillnad. Alice Bah Kuhnke trodde heller inte att det finns biografer som inte betalar SFI-avgift. Hon hade inte koll.

Björn Wallgren driver biografer i Rättvik, Falun, Gagnef, Vansbro och Ludvika, samt i Sandviken. Publiksiffrorna är väldigt olika på dessa orter.

– Vi har ökat besöken i både Ludvika och Rättvik. Sedan har vi öppnat nytt i Gagnef i och med digitaliseringen. Den har varit nedlagd ett tag, så folk har väl inte hittat tillbaka.

Finns det några bra delar i den nya filmpolitiken?

– Nej, egentligen inte. Vi får återkomma, det här var bara ett första möte. Men nu har de bestämt att det blir höjd moms, punkt. Det spelar ingen roll vad jag sa.

LÄS MER:

Kulturbudgeten är en stor besvikelse i filmbranschen.

Mer läsning

Annons