Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Biorecension: Mästerskapet

/
  • Asa Butterfield spelar Nathan, ett mattesnille med autistiska drag som reser till Taiwan för uttagningarna till en matematikolympiad.
  • Mattesnillet Nathan (Asa Butterfield) har svårt med relationer men upptäcker kärleken i form av kinesiskan Zhang Mei (Jo Yang) som tävlar i samma matematikolympiad.

Lite för uppfostrande och prydligt.

Annons

Nathan är ett matematiskt geni, men när det gäller mänskligt samspel är han hopplöst trög. På en matteolympiad får han uppleva hur det känns att höra till, i den verklighetsbaserade filmen "Mästerskapet".

Vad är egentligen normalt? De senaste åren har nya tankar kring vad som är friskt och sjukt omformat synen på autism. Personer med högfungerande autism har hävdat att de inte har ett funktionshinder utan bara representerar ett annat sätt att uppfatta världen på, än den neurotypiska majoriteten. Och att samhället borde anpassas till individers olikheter, i stället för tvärtom.

Det synsättet genomsyrar den brittiska filmen "Mästerskapet", som handlar om tonårige Nathan. I hela sitt liv har han fått kämpa med att förstå det sociala samspelet, tolka människors signaler och passa in. Efter varje misslyckande finner han tröst i sin stora passion: matematik. När han reser till Taiwan för uttagningarna till en matematikolympiad upptäcker han att han inte är ensam i sitt utanförskap.

Filmen bygger på regissören Morgan Matthews egen dokumentärfilm från 2007, "Beautiful young minds", som följde de brittiska deltagarna i den internationella matematikolympiaden. En av dem var Daniel Lightwing, som är förebilden för spelfilmens Nathan.

Huvudrollen spelas av Asa Butterfield (Hugo Cabret), som med sin nästan överjordiska utstrålning gör Nathan till berättelsens självklara mitt. Med sin uttrycksfulla blick bjuder han in oss i Nathans inre. Men han är också lite för bildskön, lite för god – en sorts sagobokssymbol för det vackra lidandet. Jag blir betydligt mer berörd av Jake Davies som Nathans ettrige konkurrent Luke – en kärv kverulant vars smärta bara kan anas genom små, små sprickor.

Med honom som huvudperson hade "Mästerskapet" blivit betydligt mer intressant. I stället blir resultatet lite för uppfostrande och prydligt hopknutet – onödigt konventionellt för en film som vill hylla den som är annorlunda.

Mer läsning

Annons