Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blågul prägel i Berlin

/
  • Renee Zellweger.Visas i Berlin. Kritikerhyllade ”I taket lyser stjärnorna” är en av tio svenska filmer i Berlin.

Filmfestivalen i Berlin går i blågula färger.


Sverige har med sju lång
filmer och tre kortfilmer.


– Inget nordiskt land har någonsin tidigare haft så många filmer med i Berlin,

säger Pia Lundberg på Svenska filminstitutet.

Annons

Det största internationella intresset på filmfestivalen i Berlin som inleds på torsdag tilldrar sig givetvis Lukas Moodyssons ”Mammut”, som valts ut till huvudtävlingen. De andra långfilmerna är ”H:r landshövding” och ”Man tänker sitt”, som visas i sektionen Forum, ”Flickan” och ”I taket lyser stjärnorna”, som tävlar i ungdomssektionen 14 Plus samt ”Mamma Mu och kråkan”, som visas i barnfilmssektionen.

– Det visar vilken hög kvalitet det är på svensk film just nu. Tiden var kommen för det här. En orsak tror jag är det nya stödsystemet. Vi ger mer pengar till färre filmer, säger Pia Lundberg, chef för utlandsavdelningen på Svensk filminstitutet.

– Våra filmkonsulenter kan ge varje film de stöder mer pengar och det betyder mycket. Och vi har bra konsulenter med olika bakgrunder, vilket också är viktigt.

Lundberg säger att det också märks att den svenska filmindustrin fått självförtroende, något som tidigare saknats.

– År 2008 var ett väldigt bra filmår för svensk film, och det har gett hela branschen självförtroende. Det enda tråkiga är att många av filmerna går bra utomlands, får beröm och köps till andra länder, men de har ändå svårt att hitta en publik på hemmamarknaden. Det måste vi försöka ändra på.

Vid sidan av alla svenska filmarbetare som kommer till Berlin – man räknar med att det kommer att röra sig om mer än 100 personer –kommer årets Berlinale att vimla av kända ansikten.

Internationella filmer som visas under festivalen är bland annat ”The international” med Clive Owen i huvudrollen, liksom ”Pink panther 2” med Steve Martin och ”The one and only” med Renee Zellweger.

Till de stjärnor som kommer hör förutom Clive Owen även Michelle Pfeiffer, Kate Winslet, Ralph Fiennes, Robin Wright Penn, Keanu Reeves, Rebecca Miller, Demi Moore, Monica Bellucci, Jeff Goldblum, Dominic Cooper, Steve Buscemi, Sally Potter, Lily Cole, Eddie Izzard, Woody Harrelson, Nick Hornby och jurymedlemmen Henning Mankell, den i Tyskland kanske mest kände svensken på plats.

Festivalen håller på fram till 15 februari. Då får vi veta om Lukas Moodysson vinner Guldbjörnen – nåt som definitivt inte är en omöjlighet.

Gunnar Rehlin/TT Spektra

Mer läsning

Annons