Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bortskämda skådisar i korselden

/
  • Mitt i kriget. Ben Stiller, Robert Downey Jr och Jack Black går vilse i krigsdjungeln i ”Tropic thunder”.

I Ben Stillers nya komedi ”Tropic thunder” hamnar tre bortskämda filmstjärnor mitt i ett riktigt krig under en filminspelning.
– Jag kan inte tänka mig ett mer allvarligt ämne än krig. Perfekt för en komedi, säger Ben Stiller.

Annons

”Tropic thunder” var filmen som efter en månad lyckades stoppa Batmans dominans på amerikanska biografer. Det krävdes en hel drös av Hollywoodstjärnor för att det skulle kunna ske.

– Visst har vi fantastiska namn. Jack Black var först, rollen är specialskriven för honom. Därefter hoppade Robert Downey Jr på och där-ifrån rullade det vidare, säger Ben Stiller, som både regisserat, producerat och skrivit manus.

Spelar primadonnor

 

Stiller är, tillsammans med Black och Downey Jr, i London för Europapremiären av filmen. De spelar tre Hollywoodprimadonnor som åker till Vietnam för att spela in krigsfilmernas krigsfilm.

Självklart går allt på tok och de befinner sig snart i ett riktigt knarkkrig trots att de fortfarande tror att kameran rullar.

– Allvarliga ämnen lämpar sig bäst för att göra komedi på, och jag kan inte tänka mig ett mer allvarligt ämne än krig, säger Ben Stiller.

Referenserna till andra filmer i genren är många. ”Plutonen” används gång på gång.

– Den känns som den ultimata krigsfilmen, så ikonisk och autentisk, säger Ben Stiller.

Den birollsstjärna som lyser mest i ”Tropic thunder” är utan tvekan Tom Cruise, sminkad till oigenkännlighet som diabolisk Hollywoodmogul.

– Hans roll växte fram gradvis. Tom ville ha riktigt stora händer, och jag ville att han skulle vara skallig. När vi höll på och provade makeup började han dansa omkring, det såg oerhört roligt ut, så vi skrev in det, säger Ben Stiller.

Har fått kritik

 

Vissa kritiska röster har rests mot ”Tropic thunder”. En organisation har ogillat hur förståndshandikapp gestaltas, och att Robert Downey Jr spelar en vit skådis som går in för sin roll så fullständigt att han opererar sig svart har sagts påminna om hur vita i Hollywoods barndom ibland sminkades för att spela gladlynta svarta.

Inte sett filmen

 

– Vad jag förstår hade de som protesterade inte ens sett filmen, jag är övertygad om att de sett humorn annars. Vi förhandsvisade den för medborgarrättsrörelsen NAACP och de hade inga invändningar.

– Men visst, i slutänden är det väl alltid någon som har en åsikt. Jag tycker att det är tydligt att vi bara driver med skådespelarna, inga andra, säger Ben Stiller.

Mer läsning

Annons