Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cameron vill få oss att tänka till

/
  • Navier. Neytiri är en av de navier som filmen ”Avatar” handlar om.
  • Visionär. James Cameron tvingades vänta in tekniken innan han kunde genomföra sin vision om

Tolv år efter megasuccén ”Titanic” gör regissören James Cameron comeback. Han gör det med ”Avatar”, ett spektakulärt science fiction-äventyr med en budget som sägs ligga runt rekordhöga 350 miljoner dollar.

Annons

”Avatar”, som har Sverigepremiär i kväll, är också en film som har ett pro-ekologiskt och antiimperialistiskt budskap. Men Cameron vill inte se den som antiamerikansk.

– Se den snarare som en kritik mot hur alla västländer i århundraden har förstört och exploaterat fattiga länder och sådant som de inte förstått sig på, säger Cameron.

”Avatar” utspelas flera hundra år i framtiden. Jorden håller på att gå under och på den fjärran planeten Pandora finns det metaller som jordens befolkning behöver.

Navier

Men där metallerna finns bor navier, flera meter höga, blå varelser som lever i samklang med naturen. Militärerna vill ha bort dem. En soldat görs till ”avatar”, vilket innebär att han får en kropp som liknar en navier.

Men när soldaten lärt känna de blå varelserna och deras värld börjar han sympatisera med dem – vilket leder till att militären går till angrepp och det slutar med ett slag som är som en blandning av krigs-, västern- och fantasyfilm.

– Jag fick idén till filmen för många år sedan, men då fanns inte den teknologi jag behövde. Jag var tvungen att vänta på att teknologin skulle komma ikapp mina idéer, säger James Cameron.

Han har ägnat tiden innan ”Avatar” till bland annat djuphavsdykning och dokumentärfilmer.

Press

Det har skrivits om ”Avatar” att det är årets mest emotsedda film, att den är filmen som kommer att förändra vårt sätt att se på film.

Känner Cameron pressen?

– Vilken press? frågar han och skrattar.

– Jo, det är klart att jag är medveten om all hajp. Det enda jag har kunnat göra är att se till att filmen blivit klar och att den har blivit så som jag ville den skulle bli. Sen är det upp till publiken att avgöra om den lever upp till all hajp.

Moralisk plikt

Filmen har ett klart antiimperialistiskt budskap, och det finns scener som medvetet påminner både om kriget i Vietnam och om kriget mot USA:s indianer.

– Vi i USA vet hur det känns att skicka iväg missiler mot andra. Men vi vet inte hur det känns när missiler landar på den egna marken, inte vi i USA.

James Cameron tycker att amerikaner har en moralisk plikt att förstå det, hur det vi gör påverkar och förstör.

– Vi slog in på en väg som kostat hundratusentals irakier livet, och jag tror inte att de flesta amerikaner ens förstår varför det hände.

Att ”Avatar” får världspremiär 18 december, samtidigt som miljömötet i Köpenhamn håller på att avslutas, är givetvis en slump, men en för filmmakarna lycklig sådan.

För även om ”Avatar” först och främst är en äventyrsfilm med en kärlekshistoria har den också en klar miljöprofil, med sin skildring av hur en stark militärmakt slaktar naturen för sin egen vinnings skull.

Mer läsning

Annons