Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Citronlunden

/
  • Citroner med bismak. Salma (Hiam Abbass) äger marken som staten Israel lägger beslag på i inte så märkvärdiga ”Citronlunden”.  Foto: Folkets Bio

Citronlunden
Regi: Eran Riklis
Med: Hiam Abbass, Tarik Copti, Ali Suliman med flera

Annons

Salma är en palestinsk änka som bor i en citronodling. Hennes far planterade den en gång för länge sen.
Bortom raderna av citronträd finns ett stängsel som skiljer Salmas enkla hem från grannvillan i staten Israel.

En dag syns flyttbussar på andra sidan gränsen. Ett vakttorn monteras upp med utsikt över citronerna. Så att inga terrorister ska kunna gömma sig mellan träden.

Det är den israeliska försvarsministern som flyttat in. Det dröjer inte länge förrän han av säkerhetsskäl beordrar skövling av citronlunden. Beslutet är skrivet på hebreiska. Salma kan inte ens läsa det. Och ändå vägrar hon ge sig för övermakten.

Denna ojämna kamp är berättelsen som för filmens handling framåt. Den bärs i mycket upp av Salmas erfarna, öppna och stolta ansikte.
Men allt annat är egentligen stillastående. ”Citronlunden” gestaltar helt enkelt en hopplös konflikt genom olika motsatspar. Det bor ju en symbolisk motsättning redan i den vackra men sura frukten. Vi får också tillfälle att se den vidriga vindlande betongmur som skiljer människor från människor.

”Citronlunden” vann publiken pris vid filmfestivalen i Berlin. Den är finstämd och sympatisk men i sanningens namn ganska tunn. Ett poetiskt debattinlägg mer än politiskt. Lite lagom besk mot den israeliska ockupationen bara. Det känns faktiskt störande med en ton som är så idyllisk.

Mer läsning

Annons