Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det finns ingen tröst att få i Liberia

/

Johnny mad dogFilmstaden, GävleRegi: Jean-Stéphane Sauvaire. Medverkande: Christophe Minie, Daisy Victoria Vandy med flera.

Annons

Flugan på väggen, heter det i dokumentärtraditionen, den registrerande men osynliga blicken, och här dör de som flugor också.

Vi befinner oss i ett afrikanskt land, troligtvis Liberia, även om geografin är dunkel. Likt en biblisk svärm av plågor drar Johnny Mad Dog och hans barnsoldater genom landet, en vandring i grymhetens tecken, med kroppar och våldtagna själar som offer i deras väg. Det är en apart samling ungdomar; en är iklädd vingar, en annan en bröllopsklänning. De är skrämmande och sorgliga.

Inget ämne kan vara så tröstlöst att göra en film om som barnsoldater. I en krigsskildring finns alltid hoppet om krigets slut, men här finns inget slut, inte för dem, för vägen tillbaka är redan dränkt i blod och lidande.

En märklig scen i filmen är när en av pojkarna vägrar skjuta ihjäl en gris som de har rövat bort. Ingen annan får någon misskund. Pojken är nödvändigtvis inte en djurvän, det är bara en signal om hur värdelöst ett människoliv är, i jämförelse.

Jag lämnar filmen med frågan om jag har lärt mig någonting, sett någonting nytt.

Tragedin med barnsoldater blir varken större eller mindre av ”Johnny Mad Dog”. Det är en film utan styrsel, vars enda riktning är rännilarna av blod.

Mer läsning

Annons