Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Duplicity

/

"Duplicity”
Filmstaden, Gävle
Regi: Tony Gilroy
Med: Julia Roberts, Clive Owen, Paul Giamatti med flera.

Annons

Hur skildrar man bäst vad tilltro till varandra har för betydelse i en relation? Man låter förstås två spioner bli kära i varandra. I deras värld går det inte att ta något för givet.

Tony Gilroys (”Bourne”-filmerna och ”Closer”) idé till ”Duplicity” är egentligen genialisk, men resultatet blir så komplicerat att det ibland är svårt att engagera sig i vem som egentligen lurar vem.

Claire (Julia Roberts) och Ray (Clive Owen) är hemliga agenter som jobbar för varsin underrättelsetjänst. När de båda träffas på ett cocktailparty i Dubai slutar det med att de delar säng. På morgonen vaknar Ray efter att ha blivit neddrogad och totalt muddrad på sin hemliga information av den opålitliga Claire.

När de båda möts igen flera år senare är de industrispioner och jobbar för varsitt stort konkurrerande företag. Vd:arna är roligt spelade av Paul Giamatti och Tom Wilkinson och handlingen hoppar hela tiden fram och tillbaka i tiden. Roberts och Owen spelar trovärdigt med stil och elegans hur deras rollfigurer smider planer på att komma över industrihemligheter och göra egna pengar på.

Men samtidigt som de gör vad som helst för att träffas i hemlighet vågar de inte för en sekund lita på varandra. Inga löften och kärlerksförklaringar går att ta för givna.

Det märks att Tony Gilroy, som även skrivit manuset själv, har tänkt till. ”Duplicity” är nämligen både något av en romantisk komedi och en thriller. På så sätt tilltalar den både de sentimentala och smartingarna.

Ibland blir det dock lite för smart med så många kovändningar i handlingen att man kan känna samma brist på tillit till filmen som huvudpersonerna gör till varandra. Slutet är tyvärr det sämsta. Owen och Roberts ser påtagligt trötta ut och Gilroy måste ha varit helt utmattad när han tänkte ut det. Nils Holmqvist

Mer läsning

Annons