Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En och en halv timme Brandelius på filmfestival

/

På lördag visas konstnären Catti Brandelius filmer
i retrospektiv på kortfilmsfestivalen i Uppsala. Teman från Freud till köpmani står i fokus när elva års produktion läggs samman.

Annons

Catti Brandelius från Gävle är kanske mer känd som sina rollfigurer Miss Universum och Profesora, som var och en lånat gestalt åt hennes musik och performancekonst. Hon kommer själv att vara på plats i Uppsala för att prata om sitt filmande på lördag.

– Det är kul och smickrande att de har valt att visa upp så många av mina filmer. När jag var yngre gick jag ofta på kortfilmsfestivalen, säger Catti Brandelius, som tillstår att det samtidigt ”känns lite dubbelt att de kommer att pracka på folk en och en halv timme med bara mig”.

Filmerna, oftast mellan tre och fyra minuter långa, lånar form av musikvideon. Catti Brandelius olika rollfigurer framträder för att peka på egenheter, glädjeämnen eller missförhållanden i sin omvärld, inte sällan med en feministisk underton. Som egna favoriter i kortfilmsfestivalens urval nämner Catti Brandelius ”Streets of Bredäng”, där hon dansar på en tunnelbaneperrong, och den experimentella videon ”Kasta Freud”.

Christoffer Olofsson, programchef för kortfilmsfestivalen, säger att festivalledningen under lång tid har uppskattat Catti Brandelius olika förklädnader och konstnärliga grepp. Tanken på att ge henne en egen avdelning i programmet föddes efter att festivalen visat ”Forskningsrapport” med rollfiguren Profesora under förra årets festival.

– Catti Brandelius har ju ett speciellt sätt att arbeta i gränslandet mellan konst och populärkultur. Hon har ett lätt tilltal som når fram till bägge sidor, säger Christoffer Olofsson.

Förutom Miss Universum med sin karakteristiska leksakstiara och Profesora med de markanta glasögonbågarna har Catti Brandelius också iklätt sig rollerna som Evert Taube och countrysångaren Red Cloud Carter.

– Rollfigurerna uppstår med tiden utifrån mina egna behov av att uttrycka mig, förklarar Catti Brandelius, som trots allt tycker att det har börjat gå inflation i karaktärer på sista tiden och helst av allt skulle vilja vara sig själv ett tag.

Mer läsning

Annons