Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En vampyr härjar i Blackeberg

/
  • Svar ges. Alla som undrar hur det går för Eli och Oskar i ”Låt den rätte komma in” ska få svar: ”Jag ville skriva min egen version av slutet. Den kommer i min nästnästa bok som är en novellsamling”, säger författaren John Ajvide Lindqvist.Foto: Maja Suslin/Scanpix

”En vampyrhistoria som utspelar sig i Blackeberg? ”.


Den anteckningen är upptakten till en litterär och filmisk världssuccé.

Annons

I december 2000 fick ståupparen och trollkarlen John Ajvide Lindqvist en idé. Han fäste den på papper. Men omedelbart därefter fick han kalla fötter. Vampyr? Kunde det inte vara något annat övernaturligt?

Så här berättar John Ajvide Lindqvist om födelsen av ”Låt den rätte komma in”:

– Jag antecknade i tre-fyra månader och försökte hitta på vad en sådan vampyrhistoria skulle innehålla. Jag ville hitta bilder från min uppväxt i Blackeberg; en idé som jag slopade var döda barn som kom upp ur sandlådorna. I mars 2001 hade jag så mycket material att jag kunde börja skriva. Boken var klar i september/oktober 2001.

– Håkan var riktigt, riktigt dålig från början. En ”American psycho”-typ som hängde ihop med Eli för makt och pengar. Eli var inte heller bra, men tack vare min hustrus påverkan kunde jag tona ner henne mer och mer. Till slut var hon ett barn med en svår sjukdom. Det var också svårt att få till maktbalansen mellan Eli och Oskar.

– Jag skickade den till sex förlag, bland annat W&W, Norstedts och Forum. Alla tackade nej. Kategoriskt. Men flera i min närhet tyckte om den. Framför allt en 14-årig släkting som läste och kom ut grå i ansiktet: ”John, för fan!” Då skickade jag manuset till Bonniers och Ordfront. Bonniers sade nej, Ordfront ville ha den.

– Jag tror att det var när jag läste om regissören Tomas Alfredson. Hur alla filmbolag var på honom och ville att han skulle jobba för dem. Tack vare min berättelse.

– Jag har skrivit en femsidig epilog till epilogen där man får veta hur det går, ”Låt de gamla drömmarna dö”. Jag ville skriva min egen version av slutet. Den kommer i min nästnästa bok som är en novellsamling.

Erik Helmerson/TT Spektra

Mer läsning

Annons