Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ensam jätte talade till Spielberg

Som ung kände sig Steven Spielberg som den mest ensamma människan i världen. Därför upplevde han ett släktskap med figurerna i Roald Dahls vemodiga barnboksklassiker "SVJ". Nu har stjärnregissören gjort film av berättelsen.

Annons

Steven Spielberg är en av filmhistoriens mest framgångsrika filmskapare. Men under uppväxten var han socialt isolerad. Det säger han själv när TT träffar honom i Cannes.

– Jag blev aldrig inkluderad i någonting. Det gällde såväl grundskolan som i gymnasiet. Jag var en av dessa osynliga miljoner. Jag kände mig totalt isolerad.

Steven Spielberg, left, director/co-producer of

Därför talade Roald Dahls bok "SVJ" från 1982 till honom - en historia om en ensam jätte

och en lika ensam flicka. Samma slags omedelbara släktskap kände regissören till Mark Rylance, den brittiske skådespelaren som vann en Oscar för sin roll i Spielbergs "Spionernas bro" och nu spelar jätten i filmen "SVJ - stora vänliga jätten".

– Mark var likadan. Han var också en av dessa osynliga miljoner när han växte upp. Vi blev omedelbart vänner och jag vill göra många filmer med honom, säger Steven Spielberg.I filmen möter vi den föräldralösa flickan Sophie som bor på ett barnhem i London. När hon kidnappas av en jätte som tar henne till Jättarnas land blir hon livrädd. Men jätten visar sig vara en snäll varelse och de båda blir vänner. Han skyddar henne också från andra jättar som gärna mumsar i sig barn.

Steven Spielberg, third from right, director/co-producer of

Jätten har skapats med så kallad motion capture-teknik. Men det skymmer inte Rylances begåvning och utstrålning, enligt Spielberg.

– Han har de varmaste ögon man kan tänka sig. Det finns en sann oskuldfullhet i dem. Jag skulle kunna adoptera honom.

Regissören säger att den stora utmaningen var att få publiken att glömma alla specialeffekter.

– Man måste få publiken involverad i rollfigurerna och i den speciella kärlekshistorien. Jag älskar all ny teknik och använder den gärna, men den får inte vara anledningen till att man gör en film. Den ska användas för att berätta historier bättre. Viktigast av allt är bra berättelser och manus. Om det som skrivs inte är bra blir inte vi regissörer heller speciellt bra.

Steven Spielberg, right, director/co-producer of

Steven Spielberg älskar sitt jobb, det är tydligt. Han hoppar gärna mellan genrer. Ombedd att nämna en scen som han tycker symboliserar det han gjort kommer svaret snabbt:– Det tar tid att komma underfund med hur viktigt någonting är, men tjugo år efter att jag gjorde "Närkontakt av tredje graden" insåg jag hur viktig den scen är där den lille pojken öppnar dörren och tittar ut mot alla ljus som lyser mot honom. Han öppnar en port mot det okända och han är inte rädd. Det är en viktig scen för mig.

Fakta: Steven SpielbergFödd: 1946 i Cincinnati i USA.Yrke: Regissör, producent och manusförfattare.Genombrott: Under tidigt 70-tal fick Spielberg kritikerna att höja på ögonbrynen med tv-filmer som "Duellen". Men hans stora genombrott kom med thrillern "Hajen" 1975 som snabbt blev tidernas mest inkomstbringande film. Den anses allmänt ha gett upphov till fenomenet med blockbusters och förändrade Hollywood i grunden.Karriär: Spielberg har skapat ett närmast osannolikt stort antal kassasuccéer och ligger bland annat bakom filmer som "ET", "Jakten på den försvunna skatten" och "Jurassic park".Aktuell: "SVJ - stora vänliga jätten", som Spielberg har regisserat, har svensk biopremiär den 22 juli.

Mer läsning

Annons