Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fem Oscarsstunder som vi inte glömmer

/

På söndag är det Oscars-dags.
Men redan nu peppar På Gång med att se tillbaka på galans fem mest minnesvärda ögonblick.
Har du någon egen favorit?

Annons

Nakenspringning på fotbollsplanen - så kallad streaking - är så gjort att det inte finns varken spänning eller humor i det längre, men lite roligt var det när den pompösa Oscars-galan fick sin egen streaker 1974. Han hette Robert Opel och var galleriägare. Programledaren David Niven fann sig dock snabbt: "Är det inte fascinerande att tänka på att det enda skratt som den mannen någonsin kommer att få är för att ta av sig kläderna och visa sina tillkortakommanden."

 

När Adrien Brody vann en Oscar för sin roll i ”Pianot” tog han för sig. En förvånad Halle Berry, som delade ut priset, fann sig plötsligt mitt i en kyss med vinnaren. ”Jag är säker på att de inte sa att du skulle hitta en sån i din goodie bag”, förklarade han. Varje gala borde ha en ordentlig filmkyss.

 

Ingen har agerat värd för galan så ofta och så bra som Billy Crystal, och hans mest minnesvärda entré var 1992 – året för ”När lammen tystnar” – när han rullades in som Hannibal Lecter i full livsfarlig-psykopat-mundering, till synes direktlevererad från mentalsjukhuset. Satte standarden för alla galavärdars entréer.

 

Efter en succékväll med elva statyetter för ”Titanic”, blåser regissören James Cameron all sin värdighet när han, som Leonardo DiCaprio i filmen, skriker ut ”I'm the king of the world!” Han höll sitt snor och snörvel för sig själv, åtminstone, till skillnad från en viss Gwyneth.

 

Som en rosa snorbakelse grät Gwyneth Paltrow sig igenom tacktalet efter att ha belönats för insatsen i ”Shakespeare in Love”. Den patetiska föreställningen grumlade glädjen i efterhand, berättade hon, efter att ha blivit bemött med hånskratt i stället för vördnad.

Mer läsning

Annons