Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Film om lesbisk kärlek helt utan pekpinnar

/

I ”The kids are all right” spelar Julianne Moore och Annette Bening ett lesbiskt gift par vars barn vill leta upp sin biologiske far. Men regissören Lisa Cholodenko vill inte att filmen ska få för stort gayfokus.

Annons

– Den här familjens problem är allmängiltiga, säger hon.

Nic och Jules är ett medelålders gift par som lever ett stillsamt men inte helt okomplicerat liv med sina två tonårsbarn. När dottern Joni fyller 18 övertalar hennes lillebror Laser henne att de ska leta upp sin biologiske far – han som givit syskonen liv genom en spermadonation till deras mammor. Mötet med pappan blir en omtumlande upplevelse för samtliga familjemedlemmar.

Barn med spermadonater

– Jag hade kämpat med ett filmmanus i flera år, men fick inte till det. Jag och min flickvän Wendy försökte skaffa barn och jakten efter en lämplig spermadonator tog all vår kraft. Det var först när jag insåg att jag borde skriva om mina tankar kring det som manusarbetet lossnade, säger Lisa Cholodenko.

När det även kom fram att Stuart Blumberg, som skrivit manus tillsammans med Cholodenko, donerat sperma när han var ung började inspirationen att glöda. Men Cholodenko understryker att filmen inte är självbiografisk.

– Vi har fantiserat rätt rejält. Jag skulle till exempel, till skillnad från Nic och Jules i filmen, ha uppmuntrat min son att kontakta sin biologiske far om det var det han ville, säger hon.

Censurerade sexscener

I USA har ”The kids are all right” fallit offer för censuren. Bland annat har sexscener klippts bort och en scen där familjens tonårsson råkar hitta föräldrarnas porrfilm har kortats ner och gjorts oskyldigare. Lisa Cholodenko säger att filmen inte är tänkt som ett politiskt ställningstagande och hon vill inte att biobesökarna ska se den som en gayfilm.

– Jag har gjort en film som tar upp olika problem som uppstår i en familj, de är inte specifika för en gayfamilj. Jules och Nic har varit gifta i många, många år, deras problem beror inte på att de är homosexuella, det stadiet har de redan gått igenom. I stället brottas de med samma relationsstrul som alla andra, säger hon.

Finns det någon skillnad i hur filmen har tagits emot i USA och i Europa?

– Filmen har faktiskt tagits emot väldigt bra här, men kanske främst av folk som är utbildade och som bor i städerna. De som inte är så upplysta har nog svårare att relatera till den, eller är de helt enkelt bara inte intresserade. Om jag ska vara ärlig så tycker jag att det är trist att prata om, jag känner att det är onödigt att ge det så mycket uppmärksamhet.

Mer läsning

Annons