Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FILM: Svindlande spänningsmoment i nya äventyrsfilmen "Everest"

/
  • Jake Gyllenhaal spelar en klätterguide på det allt mer kommersialiserade Mount Everest i klätterdramat

Annons

Hur vore det att bestiga världens högsta berg? Att stå på närmare niotusen meters höjd, frostbiten och sannolikt utmattad, och triumferande ropa: "Jag gjorde det!".

"Everest", ett äventyr av episka mått, strävar efter att förmedla känslan som de flesta av oss bara haft i tanken i dagar av extrem tristess.

Ledd av grundaren och bergsklättrarguiden Rob Hall (Jason Clarke) följer vi expeditionsteamet Adventure Consultants under ett par dödsföraktande veckor 1996. Målet: Mount Everests snöbeklädda krön. En berättelse, inte helt otippat, baserad på verkliga händelser.

Men de är långtifrån ensamma om att snabbt vilja nå toppen. Nitton andra expeditioner – från världens alla hörn – skapar besvärlig trafik och hetsiga dispyter klättrare emellan. Detta utöver de mer uppenbara farorna: Oväder, glaciärsprickor och en allmän brist på syre.

Vyerna är storslagna, attityderna envisa. Toppskådisar (ursäkta ordvitsen) som John Hawkes och Jake Gyllenhaal ger själ åt ett drama som beklagligen inte fyller de förväntningar som så utmärkt byggs upp i inledningen.

Spännande överlag, fast med ett deficit av känslomässigt krut. Det som borde hugga tag och skaka om upplevs tidvis med en axelryckning. Starka bilder. Ändå förblir stornerven oträffad.

Mest fängslande är inte klättringen utan en scen där de ställer frågan "Varför är du här?". Vad är det som får brevbäraren Doug att riskera liv och lem på flyghöjden av en Boeing 747?

Mer läsning

Annons