Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fin romantisk komedi om lesbiska föräldrar

/
  • Love actually. Man bara älskar Annette Bening och Julianne Moore för deras fantastiska skådespelarprestationer i ”The kids are all right”.Foto: Scanbox

Jag var definitivt orolig. Den här filmen skulle kunna gå så fel. En historia om ett lesbiskt par vars tonårsbarn kräver att få träffa sin ”pappa” – som visar sig vara en läcker kille som fixar trädgården och ger sonen de häftiga motorcykelturer han tidigare förvägrats. Den felande länken liksom. En riktig karl.

Annons

Men det blir inte så. Utvecklingen fortsätter på ett annat sätt än utstakat – trots att en av mammorna oförmodat upphetsat sliter brallorna av den tidigare spermieleverantören.

”The kids are all right” visar sig handla om alldeles vanliga äktenskapsproblem. Leda, svartsjuka, vardagsirritation. Sånt som kan uppträda när man hängt ihop i en massa år och barnen stått i centrum i stället för parrelationen.

Man sitter fast i sina respektive roller. Förhållandet lider dessutom av att inte vara särskilt jämställt. Ena personen är en ständigt övertidsarbetande kontrollfreak, den andra en osäker, hemarbetande hippiemamma.

”Pappan” som dyker upp fungerar i det här fallet som blott och bart katalysator.

Tack för det! Mannen visar sig förresten vara odrägligt självgod – en typisk könsrollsrepresentant.

Jag borde kanske sagt att filmen är en romantisk komedi.

Men de komiska situationerna profiterar alltså inte ensidigt på att familjen ser annorlunda ut än grannarna på samma prydliga medelklassgata.

Det känns befriande. Men finast av allt är Annette Bening och Julianne Moore som spelar engagerade tonårsföräldrar och två människor som älskar varandra djupt – fast de glömt bort det.

Mer läsning

Annons