Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För lite Edward i film nummer två

/
  • Var är Edward? Jacob (Taylor Lautner) och Bella (Kristen Stewart) tråkar ut ”New moon”. Fortsättningen, ”Eclipse”, får premiär i sommar.

New MoonRegi: Chris WeitzMed: Kristen Stewart, Robert Pattinson, Taylor Lautner med flerFilmstaden, Gävle

Annons

Det snålas med Edward i Twilight-film nummer två.

Vi ska inte komma här och tro att vi får se oss mätta på hans glittrigt vitbleka hud och förnämt krökta röda läppar.

Edward (Robert Pattinson) är lockbetet. Och naturligtvis enda skälet att se ”New moon”, fortsättningen på filmsuccén ”Twilight” där 17-åriga Bella möter kärleken i form av den erfarna vampyren Edward som utan sina evigt goda looks vore ett fall för åldrings- vården.

Men han försvinner alltså tidigt ur handlingen. Nej, vad, säger jag, vilken handling? Bella är så olycklig att hon vill dö, det är det hela. Medan Edward tror att han ädelmodigt offrat sig för att hon ska få ett ”normalt” liv.

Månaderna går i det lilla samhället i skogskanten. Bella lider.

Hon tröstar sig planlöst med barndomskamraten Jake som blivit en liten biffig 16-årig hanne. Lite för biffig kanske. Vad har dom egentligen för sig inne bland träden, han och hans barbröstade, ylande kamrater?

Romeo-Edward vakar över sin Julia på avstånd men Jake med sina biceps är ingen dålig beskyddare han heller.

Bellas roll är att vänta, låta sig uppvaktas, bli omhändertagen, mäkla fred; det vill säga träning för ett framtida liv bakom bullplåten. Den första filmen bultade av tillbakahållna känslor och lustar. Liknande förutsättningar finns också nu.

Bella står inför valet mellan edwardiansk moral – och Jakes verkstadssmutsiga kropps- lighet.

Men uppföljaren försöker mer skildra en poetisk sorg, följden av att de älskande som Shakespeares kärlekspar blivit skilda åt på grund av att de tillhör olika ”familjer”.

Det vill sig inte alls. Kvar av elden är en liten pyrande askhög, modell pryd amerikansk skolpjäs. Kyskhet är visserligen en förutsättning för Twilight, till och med kyssarna ransoneras strängt. Uppskattas, som omväxling.

Men så dyngtråkiga diskussionsaftnar som i ”New moon” behöver man väl inte ha för det. Jag saknar veg-vitsarna och den trånsjuka romantiken. Bara Ashley Green får godkänt i rollen som ärtiga vampyr- syrran Alice.

Edward dyker upp igen till slut. Magrare och blekare än vanligt. Han tar av sig skjortan han också, som en plågad jesusgestalt på väg till korset.

Innehållet i Twilight-sagan är absolut intressant. ”New moon” är bara inte filmen som lyckas gestalta det.

Åldersgränsen sänktes till elva i sista stund. SF kunde jubla. Publiken blir större men kanske inte lika glad.

Mer läsning

Annons