Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fullt kaos när Bergqvist blir präst

/
  • Allt blir inte riktigt som Krister (Kjell Bergqvist) har tänkt sig när han tar sig an jobbet som präst på den thailändska ön Phuket.
  • Atle Antonsen, Eva Röse, Richard Ulfsäter är några av skådespelarna i regissören Kjell Sundvalls nya film

Rafflande jakter med tuk-tuks, litervis med öl och urspårade gudstjänster. När Kjell Bergqvist iklär sig rollen som Phukets svenske präst gör han paradiset till ett kaos.

Annons

Att Kjell Sundvalls senaste komedi "I nöd eller lust" inte gick hem hos vare sig kritiker eller biopublik ser han som en mindre besvikelse. Nu hoppas regissören locka fram desto fler skratt med Thailandskomedin "Prästen i paradiset", som har premiär 3 juli.

– Jag tror att förra filmen var för cynisk och svart, i "Prästen" är det lättare att tycka om karaktärerna och historien. Det känns mycket bättre inför den här premiären, samtidigt som man aldrig vet hur det går, säger han fundersamt.

Liksom i Sundvalls tidigare komedier råder det fullt kaos även i "Prästen i paradiset". Den försupne och spelberoende Krister (Kjell Bergqvist) är sedan ett par år tillbaka Phukets enda svenska präst. När han inte spelar bort kollekten på boxningsmatcher tar han sig ett järn med stamgästerna i den svenskägda baren. Plötsligt dyker dock den rekorderliga kollegan Carro (Eva Röse) upp för att planera invigningen av den nybyggda kyrkan. Om det nu finns någon?

Att arbeta i gassande sol är inget nytt för Kjell Bergqvist, som sedan åtta år tillbaka både äger hus och driver en simskola utanför den thailändska staden Hua Hin.

– Jag älskar Thailand och mentaliteten hos människorna. Ordet "arg" finns inte hos dem. Det gör visserligen inte "parkering" heller, hävdar han och skrattar bullrande innan han fortsätter:

– Värmen kan visserligen vara jobbig, men jag filmar hellre i för varmt än för kallt. När vi spelade in serierna "Graven", "Morden" och "Mäklarna" frös man som ett jävla svin hela dagarna.

Det var inte bara värmen som ställde till det. Under inspelningarna uppstod även kulturkrockar mellan det svenska och thailändska filmteamet. I en av scenerna ska till exempel Eva Röses rollfigur råka ha ihjäl en guldfisk, men när scenen skulle filmas fanns det bara levande exemplar att tillgå:

– Då klev Kjell (Sundvall) in, slog till den och sa "sådär, nu har vi en död fisk". Thailändarna blev helt vita i ansiktet och började tända rökelse och offra saker. Vi tänkte inte på att i deras kultur får man absolut inte döda något levande. Men det lugnade snabbt ner sig, berättar hon.

Medan Eva Röse har flera roller inplanerade framöver försöker Kjell Bergqvist trappa ner på skådespeleriet. "Prästen i paradiset" och sommarens inspelning av makarna Börjlinds deckarserie "Springfloden" tycker han räcker för i år.

– Jag behöver inte slita ihjäl mig längre. Vi är mycket i Thailand där vi lever billigt och satsar på simskolan. Jag är trött på att frysa, det har jag gjort allt för länge, säger han.

Mer läsning

Annons