Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gåtan Che kvarstår

/

”Che – argentinaren”, Regi: Steven Soderbergh, Med: Benicio del Toro, Julia Ormond, Demián Bichir med flera, Filmstaden, Gävle

Annons

När Steven Soderbergh gör film om Che Guevaras liv börjar han med den 25-årige Guevaras möte med Fidel Castro. Hur den mytomspunne läkaren med överklassbakgrund växte upp och blev en revolutionär tänkare, får den dåligt påläste inte veta något om.

”Che – argentinaren”, den första filmen i fyratimmarseposets två fristående delar, utspelas på Kuba 1956 till 1959 och handlar om Che Guevaras väg från läkare till gerillaledare som genom väpnad revolution till slut är med och störtar Batistaregimen. I klipp finns även sekvenser från 1964 när Che Guevara som kubansk industriminister är i New York och talar i FN och blir intervjuad av en journalist.

Men mest av allt befinner sig Che Guevara och hans beväpnade följeslagare i de skogiga bergen på den kubanska landsbygden. Det är tiden när han kallades det han egentligen hette, alltså Ernesto, eller bara ”argentinaren” och till viss del sågs som en utböling. ”Du brottas med utlänningskomplex”, som Castro uttrycker det i en scen. De båda har också lite olika syn på hur revolutionen ska föras. Guevara är mer för en väpnad kamp, medan Castro vill förhandla och hålla sig väl med olika vänstergrupper.

”Che – argentinaren” bygger till stora delar på Guevaras egna dagboksanteckningar och den absoluta styrkan är Soderberghs skildring av hur gerillakrigens vardag kan ha sett ut med truppförflyttningar, vård av krigsskador och omhändertagande av döda. Redan i filmens inledning konstateras att bara tolv av de 80 gerillamännen överlevde och fick uppleva revolutionssegern. På många sätt är det en opolitiserad skildring som lämnar öppet för tittarens egna tolkningar. Benicio del Toro gör verkligen en porträttlik och trovärdig skildring av den astmasjuke Che Guevara, en intellektuell folkhjälte som lärde analfabeter att läsa men samtidigt inte tvekade att använda blodigt våld för att uppnå sin politiska övertygelse.

”Che – gerillaledaren”, som mest handlar om Guevaras tid i Bolivia och är den fristående fortsättningen på ”Che – argentinaren”, hade också premiär i går på Filmstaden.

Mer läsning

Annons