Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävlekille gör succé i Berlin

/
  • Tävlar på filmfestivalen i Berlin. Per Forsgrens senaste film The Eagle Hunter’s Son pryder reklampelarna under den pågående festivalen.

Utsålda föreställningar, autografskrivande och rader av tv-intervjuer.


Gävlekillen Per Forsgrens senaste film ”Örnjägarens son” gör succé på filmfestivalen i Berlin där den är med och tävlar.

Annons

Per Forsgren är producent för familjefilmen som tävlar i den pågående festivalen Berlinale, en av världens mest ansedda filmfestivaler. Filmen tävlar i barn- och ungdomskategorin. Vinnare utses i dag.

”Örnjägarens son” hade världspremiär i onsdags i Berlin. Filmen handlar om den unge killen Bazarbai som bor på den mongoliska stäppen där hans familj har jagat örnar i generationer. Nu är det hans tur att lära sig hantverket att jaga de vilda örnarna. Men den unge nomaden vill hellre resa. Han drömmer om att få bege sig till det avlägsna Ulan Bator.

”Örnjägarens son” är filmad på plats i Mongoliet och Kaszakhstan. Inspelningarna har varit kantade med äventyrliga incidenter. Lastbilar med filmutrustning har spolats bort i flodvågor och en ljudtekniker fick flygas hem efter att ha fått hjärtsvikt på grund av den tunna luften. Men så var inspelningsplatsen belägen 5‑000 meter upp i det öde bergslandskapet.

Forsgrens film har rönt uppmärksamhet bland publik och i media. Hittills har han och hans team gett intervjuer för ett tiotal tv-stationer. I veckan visade tyska tv-kanalen ZDF ett inslag om filmen.

”Örnjägarens son” är filmad med riktiga vilddjur och hos en verklig nomadfamilj som är örnjägare sedan årtusenden tillbaka. De flesta skådespelarna är örnjägare även i det verkliga livet.

– Jag tror att det är äktheten i filmen som fascinerar. Efter varje föreställning har Bazarbai Matyei som spelar pojken i filmen och vår regissör René Bo Hansen fått skriva autografer i uppåt en timme. Det är rena rama Beatlesmanian, säger Per Forsgren.

”Örnjägarens son” ska visas på Barn- och ungdomsfestivalen i Malmö i mars. Datum för när den går upp på de svenska biograferna är ännu inte spikat. Filmen kommer även att visas som tv-serie på SVT.

Svenska filmer har överhuvudtaget utmärkt sig på årets filmfestival. Sammanlagt tävlar tio svenska filmer i den anrika festivalen. Det höga deltagarantalet är inte bara svenskt utan även nordiskt rekord genom tiderna. Bettina Bettenhausen

Mer läsning

Annons