Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Har allt en Disneyfilm ska ha

/
  • Sagan om den kidnappade prinsessan Rapunzel och Flynn på äventyr i Disneys nya storfilm

Jag minns den magiska känslan som infann sig i maggropen när jag som liten fick gå på bio för att se årets Disneyfilm, med hemmapoppade popcorn i en plastpåse och saft på flaska.

Annons

En hel del har hänt sedan dess. I dag så poppar Disneyfilmerna upp likt maskrosor i gräsmattan. Det senaste tillskottet i familjen är Trassel. En skapelse från Pixar i 3D-format. Disney har här gjort sin egen tolkning av den gamla sagan om Rapunzel med sitt långa hår som sitter inlåst i ett torn.

Här finns allt som en typisk Disneyfilm ska innehålla; en ung och snygg hjälte, en vacker flicka, elak häxa samt några charmiga och komiska djur. Trassel är en film med fart och fläkt, lagom mycket action och dos av humor men den saknar det där lilla extra. Grädden på moset och pricken över i:et som skulle fått den att inte enbart sälla sig till ännu en i raden av Disneyfilmer. Trots detta tror jag att filmen kommer gå hem hos den yngre publiken. Vi lite äldre vet vad vi får. Det är lite grann som att äta kinamat på krogen, det är hyfsat gott och man blir mätt men inte mer än så. Den där känslan som fanns förr av att äta något främmande och exotiskt finns inte längre då du lika gärna kan svänga ihop en minst lika god wok hemma med frysta wokgrönsaker från Ica.

Något kort bör skrivas om de svenska röster då dom känns ”äkta” och inte alls så plastiga som jag många gånger upplever att det kan göra i fråga om animerad film, i synnerhet om det är dubbat från engelska. Dom lyckas till och med att inte få till för mycket vibrato i sångerna vilket är värt en eloge.

Även om jag saknar de gamla Disneyfilmerna, tecknade från grunden och som inte behöver ses med hjälp av ett par 3D-glasögon så lämnar jag biosalongen med ett leende på läpparna. Det går säkert att analysera sönder även en Disneyfilm men just i kväll så väljer jag att enbart vila i det trygga faktum att i sagans värld så segrar det goda alltid över det onda.

Ellen Eklind

Mer läsning

Annons