Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen Hollywood-botox som förstör

/

Augustilunch i Rom

Regi: Gianni di Gregorio

I rollerna: Gianni Di Gregorio, Valeria De Franciscis m fl

Annons

Det är sensommar i Rom. Gianni är en ungkarl som fortfarande bor hemma hos mamma.

Ekonomin är allt annat än bra. Krediten hos den lokala handlaren växer sig allt större och han har inte betalat elräkningen på 3 år. Så en dag kommer hyresvärden med ett förslag som ska hindra Giovanni och hans mor från att bli vräkta.

Under en helg ska Giovanni ta hand om hyresvärdens mamma och moster. Som om det inte räckte med en dominant och styrande gammal italienska i huset, nu har han plötsligt tre att passa upp på! Som löken på laxen tvingas Giovanni dessutom ta hand om sin läkares mamma. Hönsgården är ett faktum och när en tant låser in sig på rummet, rymmer och en annan äter upp lasagnen mitt i natten undrar man hur det hela ska sluta.

Augustilunch i Rom är en fin, smårolig och stillsam film. Det är bilderna och själva karaktärerna som berör mig mer än själva handlingen. Filmens regissör Gianni di Gregorio ska ha en eloge för att han inte på något sätt låtit sig präglas av alla Hoolywood-filmers "förskönande" med snälla tanter och små äppelkindade barn. Nej, här är tanterna tanter med alla sina rynkor fullt synliga. Ingen botox eller annan typ av plastikoperation här inte. Det är riktiga människor och riktiga miljöer, vilket gör att filmen känns äkta och nära på ett helt annat sätt än många andra av dagens filmer.

Detta är också en ovanligt kort film, endast 1:15 men det upplever jag faktiskt som skönt. Det gör att hela handlingen känns som en helhet, det finns inga bättre eller sämre partier, utan allt flyter helt enkelt bara på. Augustilunch i Rom är varken bra eller dålig, den bara är.

När så eftertexterna börjar rulla har jag kommit fram till två saker; att jag redan längtar till sommaren och att min mamma aldrig ska få bossa över mig när jag blir gammal!

Ellen Eklind

Mer läsning

Annons