Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

It’s a free world

/
  • En överlevare. Men på vems bekostnad? Kierston Wareing spelar Angie, en tjej med mc och mycket entreprenörsanda, i en klassisk Ken Loach-film om samhällets orättvisor. Foto: Nonstop entertainment

It’s a free world
Regi: Ken Loach
Med: Kierston Wareing, Juliet Ellis, Leslaw Zurek med flera
Filmstaden, Gävle

Annons

It’s a free world. Titeln är bitande cynisk.

För det är en cynisk marknad det handlar om. Där människor antingen utnyttjas eller tvingas utnyttja andra.

Tuffa Londontjejen Angie får sparken från sitt jobb på en rekryteringsfirma. Hon ställer inte upp på chefens tafsande.

Men hon är ensamstående mamma och pank. Streetsmarta Angie beslutar sig för att starta eget i branschen. Hon hyr ut invandrare som daglönare.

Desperata människor som inte klagar över arbetstider eller arbetsmiljö. Tidigt om morgnarna samlas de. Somliga ratas, andra kläms in i Angies skåpvagn för att bussas iväg till textilfabrikerna.

Pengar strömmar in, det är inte så noga med skatteredovisningen, ”man måste ju komma igång först” och någonstans kliver Angie över gränsen till att bli en hänsynslös utsugare.

Hon som själv varit maktlös, vilken moral kan man kräva?

Ken Loach har gjort samhällskritiska filmer sen 1960-talet. Men där rebellen för dagen, Michael Moore, beter sig som en pajas håller sig Ken Loach i bakgrunden. Och ändå är Loachs spelfilmer minst lika avslöjande som skrikiga dokumentärer. Även om de aldrig väcker lika mycket medial uppmärksamhet.

Ken Loach utgår från starkt engagerande öden, människor i knepiga sociala och psykologiska situationer. Därifrån blir mekanismerna bakom klassamhället tydliga.

Så ok, här kommer klichén: ”It’s a free world” är angelägen och aktuell. En av Ken Loachs viktigaste.

Men jag lovar också att du verkligen kommer att bry dig om Angie där hon drar fram på sin mc mellan byggen, fabriker och tröstlösa husvagnsparker för flyktingar. Trots allt.

Mer läsning

Annons