Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klurig men astråkig nostalgitripp

/

Alla gamla regissörsrävar har gjort filmer där de hyllar sin barndoms mäktiga biografupplevelser. ”Cinema Paradiso” är det typiska exemplet.

Annons

Nu har turen kommit till de lite yngre filmskaparna. Michel Gondry, född 1963, hyllar sin barndoms kvartersvideobutik.

”Be kind rewind” är en nostalgitripp tillbaka till de bamsiga plastfodralen, de tjocka kassetterna och ett icke digitaliserat kundregister.

Det handlar om Mike (Mos Def) och Jerry (Jack Black). Killarna Gott Humör och Inga Hjärnor. Mike ska sköta en videobutik men Jerry råkar avmagnetisera banden.

Jerry bor nämligen väldigt nära en kraftstation och det hjälper inte att han bär durkslag mot mikrovågorna. Förståndet har helt klart påverkats ändå.

Men alltså. Alla filmer borta. Ingen ”Rush hour 2”, ingen ”Ghostbusters”. Killarna ersätter innehållet med egna inspelningar, med sig själva i rollerna och med lämplig dekor från soptippen runt hörnet.

Fnissigt. Jovars.

I klassiskt sentimental stil är videobutiken även hotad av grävskopor. För att visa att vanliga små människor, gemenskap och kreastivitet, kan vinna över ett trångsynt fastighetsbolag.

Å andra sidan är framgången för killarnas ”hemmavideosar” ett skolexempel på hur finfint den ekonomiska marknaden fungerar. Förvirrat. Jo, ganska.

Michel Gondry (som gjorde ”Eternal sunshine of the spotless mind”) visar sig ohälsosamt kär i nördighet. ”Be kind rewind” är klurig. Och astråkig. Och ett anpassligt youtubefenomen. Gondry är ju inte så dum att han enbart går på retro heller. Så, ja, ja, ja, filmerna i filmen finns förstås redan därute.

Mer läsning

Annons