Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konsten att gråta i kör

/

Konsten att gråta i kör

Regi: Peter Schønau Fog

Med: Jannik Lorenzen, Jesper Asholt

Filmstaden, Gävle

Annons

På dagarna är allt normalt i den jylländska familj som skildras här. Far kör ut mjölk och mor sköter familjens lilla butik. Det är dansk landsbygd och kanske sextiotal. Äldste sonen studerar på annan ort, dottern som är i nedre tonåren och minstingen finns kvar i hemmet.

På nätterna uppstår ett annat liv. Då faller fadern i hulkande gråt och hotar att ta livet av sig, modern drogar sig till sömns på tabletter och dottern får ta på sig uppgiften att trösta far.

Alltså, en rätt förfärlig historia om manlig maktutövning i form av utpressning, incest och andra övergrepp. Ett välde som den ömklige mjölkutköraren kan utöva med stöd från hela det patriarkala samhälle som omger honom. Faderns ord är ännu lag, åtminstone i hemmet, hans beslut gäller. Omgivningen (präst, läkare, polis) står honom ständigt bi i ett samhälleligt brödraskap.

Modern har ingen talan, hon får försöka lirka med mannen och det går oftast inte bra.

Bäst lirkar tonårsdottern, men när hon försöker ta sig loss ur pappas grepp drar han åt snaran. Priset som dottern får betala för sitt frigörelseförsök blir högt.

Yngste sonen Allan ser allt som händer men förstår det inte. Han älskar sin far och tar dennes självmordshot på stort allvar. Så Allan tar på sig uppgiften att ständigt försöka hålla pappa på gott humör och familjen samman. Ett stort jobb som inte riktigt vill sig.

Allan är filmens berättare och i glappet mellan det som händer (och det är mycket) och hans oskuldsfulla kommentarer till det föds filmens förlösande komik.

Humorn bidrar till att fadern trots allt får en mänsklig framtoning; han går att förstå. Jesper Asholt gestaltar honom med en överraskande värme mitt i floden av självmedlidande och sturskhet.

Fantastisk är också Jannik Lorenzen som gossen i stormens öga: alltid piggögd och glad tills sanningen börjar nå honom och hans blick mörknar.

Mer läsning

Annons