Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Alicia Vikander har något stort på gång

/
  • Janna Björklund skriver om Alicia Vikander, här i bakgrunden som Gerda Wegener i
  • Alicia Vikander på Cannes filmfestival 2015.

Annons

För några år sedan såg jag en svensk film regisserad av långfilmsdebutanten Lisa Langseth och blev imponerad. Både av filmen och av den (även hon långfilmsdebuterande) skådespelerskan i huvudrollen som den sköra Katarina. Filmen hette "Till det som är vackert" och skådespelerskans namn var Alicia Vikander. 

Redan då gick det att se att det var något speciellt med den unga, begåvade debutanten men vem kunde ana att hon internationellt skulle bli en av de största svenska skådespelerskorna sedan, ja, jag skulle säga Ingrid Bergman? Okej, hon kanske inte är på Bergmans nivå riktigt än, men snart om hon fortsätter på samma bana och gör smarta rollval.

För även om det inte märks här i Sverige så håller hon på att bli ett riktigt stort namn på andra sidan Atlanten. Bara i år har Vikander haft stora roller i flera uppmärksammade och (delvis) kritikerhyllade filmer som "Ex-machina", "The danish girl", "Testament of youth" och "The man from U.N.C.L.E.." Framförallt de två förstnämnda filmerna har haft stora framgångar. 

Det är på ett sätt märkligt att hon inte får mer uppmärksamhet här i Sverige. Annars brukar svensk media dra i alla halmstrån för att kunna rapportera om en offentlig person med någon slags anknytning till vårt land men det har varit ganska tyst trots framgångarna.

I kvällstidningarna har det nästan rapporterats mer om hennes medverkan i Jimmy Fallons talkshow där hon sjöng svenska snapsvisor med Will Ferrell än om hennes filmer och prestationer. Så om det är någon som har missat det så kan jag meddela att vi för två veckor sedan hade en svensk skådespelerska som var nominerad till två(!) statyetter på Golden Globe-galan. En bedrift som inte är alltför vanlig. Nu förlorade hon i båda kategorierna till Kate Winslet (bästa kvinnliga biroll) och Brie Larsen (bästa kvinnliga huvudroll i dramafilm), men än finns chansen att vinna stort för Vikander. Förra veckan släpptes Oscarsnomineringarna och visst fanns hon med där också, nominerad för bästa kvinnliga biroll. Oavsett hur det går på galan så tror jag att hon har något riktigt stort på gång.

Mer läsning

Annons