Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

KRÖNIKA: Force, kamp och mångfald

/

Annons

Nu när det populärkulturella mediebruset till stor del bestått av endast ett fenomen de senaste veckorna kan det vara skönt att gå vidare. Visserligen älskade jag "Star wars: The force awakens" som är en uppskattad nytändning för filmserien. Men nu när det bara är en vecka kvar till ett nytt år kan det vara läge att blicka framåt istället. Efter en i övrigt ganska svag filmhöst, med några få personliga favoriter som kritikerhyllade "Tjuvheder" och N.W.A.-biografin "Straight outta Compton", förväntar jag mig att starten på nästa filmår blir lite mer spännande.

Och visst ser det ut som att början på filmåret kan bli både feministiskt och fyllt med kvinnors livsöden i olika former om en vill spana in en särskild trend. De engelska suffragetterna står på barrikaderna i vår i "Suffragettes" i kampen för rösträtt och jämställdhet i det tidiga 1900-talets England, i "Room" är en kvinna och hennes femåriga son fångar i ett enda rum hela sonens uppväxt, den alltid briljanta Jennifer Lawrence spelar en kvinna som förutom att hålla ihop sin familj startar ett affärsimperium i "Joy", i "The danish girl" spelar Alicia Vikander Gerda Wegener, fru till Einar Wegener (Eddie Redmayne) som senare blev Lili Elbe. Elbe var den första transpersonen som genomgick en könskorrigerande operation och redan i julhelgen har äntligen den efterlängtade "Carol" premiär. Todd Haynes drama som skildrar romansen mellan den gifta Carol (Cate Blanchett) och den betydligt yngre Therese (Rooney Mara).

Det är kvinnor som blir kära, kämpar för sin familj och kämpar för sina rättigheter. Samtidigt har det i framförallt vissa amerikanska medier förekommit en viss kritik mot en del av filmerna. Som varför det bara är vita kvinnors kamp som skildras i "Suffragettes" när verkligheten såg annorlunda ut eller varför en man och inte en transperson fick spela rollen som Lili Elbe. Jag vill inte förringa de här filmernas betydelse men det finns alltid förbättringar att göra. Kanske nästa ska vara att föra in ännu mer mångfald inom populärkulturen.

Mer läsning

Annons