Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Våren är seriemissbrukarens högtid

/
  • Josephine Bornebusch erkänner sig vara en riktig

Annons

Det är bara att konstatera att våren är lite av en högtid för en serienörd. Det pumpas ut serier av hög kvalité, både gamla efterlängtade återseenden och nya favoriter. Det kan vara svårt att hinna med om en ska hinna se allt. Att det finns fler som håller med mig är lätt att konstatera. Serien har gått från att vara en plats där vi tidigare hittade avdankade skådespelare och som var lika med såpopera till att numera locka det mest väletablerade film- och tv-folket till arbete.

Men vad är det som får vissa format att fungera bättre än andra? Nu när det välproducerade serieformatet tagit över populärkulturen mer och mer, vad är inte bättre än ett tv-program som undersöker just detta? I ”Bornebusch i tevefabriken” erkänner sig skådespelaren Josephine Bornebusch sig som något av en ”seriemissbrukare” och i sex avsnitt ger hon en inblick från några av de senaste årens mest populära serier. Programmet är både underhållande och roligt och där Bornebusch visar sig vara en lysande programledare när hon åker runt i världen och tittar på olika format. Och för den som känner sig lite vilsen i det stora utbudet kan det fungera som inspiration.

Annars är det de tre stora amerikanska tv-bolagen HBO, Netflix och AMC som står för de största succéerna och som även är ansvariga för några av mina egna favoriter just nu. Som ”Girls”, nu inne på sin näst sista säsong, som aldrig har varit bättre när seriens huvudperson Hannah (Lena Dunham) tar själviskheten till en ny nivå. Och som trots att hon och hennes vänner bor i möjligheternas stad, New York, fortsätter att misslyckas med det mesta. ”Daredevil”, Marvelserien om den blinde brottsbekämparen, är inne på sin andra säsong och är på många sätt mer intressant än blockbuster-filmerna från samma universum. Och självklart ”Game of thrones” som pumpar ut ödesmättade trailers inför säsongspremiären den 24 april. Där den stora frågan är om Jon Snow är…. ja ni vet. Så när ni tröttnat på den värmande vårsolen finns det stora valmöjligheter att seriefrossa.

Mer läsning

Annons