Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kungen av ungdomsfilmer är borta

/

Filmregissören som var kungen av ungdomsfilmer på 80-talet har avlidit.

John Hughes dog på torsdagen, 59 år gammal.

Annons

Det är ödets ironi att Madonna befinner sig i Sverige i helgen för två konserter i Göteborg.

För samtidigt som hon på 80-talet blev en musik- och modeikon för en generation fanns John Hughes där med sina filmer som kanske mer än någon annan filmregissör kom att prägla 70-talisternas syn på tonårsångest på vita duken - åtminstone amerikansk sådan.

Under bara några år kom John Hughes att regissera en handfull filmer som åtminstone i ett nostalgiskt 80-talsskimmer framstår som moderna klassiker.

Han blev också medansvarig för skapandet av 80-talets The Brat Pack - ett gäng unga skådespelare med Molly Ringwald, Judd Nelson, Anthony Michael Hall, Emilio Estevez och Ally Sheedy i spetsen - som ofta spelade mot varandra i tonårsfilmer.

Den enkla anledningen till att John Hughes ägnade sig åt tonårsfilmer var att han var för rädd att som ny regissör arbeta med etablerade skådespelare.

I stället blev idén att samla ett gäng ungdomar från olika grupperingar i en skola grundbulten för hans mest kritikerhyllade film "The Breakfast Club" - om elever som revolterar mot sin kvarsittning. Den första film Hughes regisserade, även om det blev den andra filmen som gick upp på bio.

Andra framgångsrika filmer under 80-talet var dramat "Födelsedagen" och komedierna "Drömtjejen" och "Fira med Ferries".

John Hughes regisserade bara åtta filmer. Han producerade också filmer. En av dem, "Ensam hemma", gjorde honom rik och han ägnade sig mest åt att producera andras filmer efter det.

John Hughes drabbades av en hjärtattack och avled under ett besök i New York på torsdagen. Han blev 59 år gammal.

Mer läsning

Annons