Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lovande filmhöst i svajig bransch

/
  • Spelare. Ruben Östlunds ”Play” är inspirerad av verkliga händelser i Göteborg, där ett ungdomsgäng ­använde retorik och människors fördomar för att råna dem.
  • igen. Efter 14 år av påtryckningar har Kjell Sundvall gjort en uppföljare till ”Jägarna” .
  • slut. Ann Petrén och Gustaf Skarsgård har huvudrollerna som mor och son i ”Happy end”.
  • en enkel. Det är fjärde gången som Sven-Bertil Taube har jobbat med regissören Richard Hobert. ”En enkel till Antibes” går upp på bio i september.
  • Problem. Fotbollslegenden Tommy Franzén (Peter Dalle) stökar till det rejält när ”Svensson Svensson”-paret försöker rädda äktenskapet.
  • Omtalat. En av höstens mest omtalade Hollywoodfilmer är ”Tintins äventyr: Enhörningens hemlighet”, regisserad av Steven Spielberg och producerad av Peter Jackson.
  • Förväntan. Maria Lundqvist ser fram emot den svenska biohösten.

Den svenska filmhösten skäms inte för sig – bland filmerna som får premiär ryms både brett och smalt, maffigt och personligt. Men utan ett generöst filmavtal kan detta kreativa myller snart vara ett minne blott, varnar branschen.

Annons

En uppföljare till dundersuccén ”Jägarna”, den festivalhyllade ”Apflickorna” och Lisa Ohlins filmatisering av Marianne Fredrikssons dramatiska uppväxtskildring ”Simon och ekarna” – de är tre av 18 svenska filmer som får premiär i höst.

Lägg till Björn Runges nya drama ”Happy end”, Ruben Östlunds omtalade ”Play” och en rad spännande dokumentärer, och plötsligt blir höstrusket något att längta till.

Ångestmörker

– Man åker från en positiv skrattkänsla ner i djupaste ångestmörkret, och det är väl så det ska kännas, säger Maria Lundqvist – aktuell i Görel Cronas regidebut ”Tysta leken” – efter att ha sett klipp från samtliga premiärer på Filminstitutets höstsamling.

– Det känns jättespännande, både med de nya och unga grabbarna och tjejerna som gör grejer under omöjliga förutsättningar, till de mer etablerade gubbarna som aldrig ger sig. Det är underbart.

Yngre kollegor imponerar

Även Kjell Bergqvist – som spelar kidnappare i thrillern ”Försvunnen” – är imponerad av sina yngre kollegor.

– Jag vill gärna se ”Play”, den kändes riktigt spännande. Scenen vi fick se med de unga killarna som är amatörer, det var otroligt skådespeleri.

Men samtidigt som den svenska filmhösten glimrar av potentiella pärlor så står den svenska filmbranschen inför svåra utmaningar. Ett nytt filmavtal måste på plats, och Filminstitutet och producenterna är eniga om att det måste innebära mer pengar till filmproduktion.

– Tillförs det inte mer pengar är det inte så mycket värt att ha ett filmavtal. Vi behöver 100 miljoner till, minst, för att kunna hålla den här höga kvalitén, säger Björn Rosengren, ordförande för Film- och tv-producent- erna.

Han får medhåll av producenten Christer Nilson, som ligger bakom ”Simon och ekarna”.

– Från politiskt håll tror man att det är en stor kommersiell business att producera film, men åtta av tio filmer går inte ihop. Jag blir lika glad och förvånad varje gång det kommer så här många bra filmer, men jag vet också vilken kamp som ligger bakom varje enskild film.

Mer läsning

Annons