Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Love guru

/
  • Puckat. Mike Myers som falsk profet och Justin Timberlake som hockeyproffs frälser inte världen.

Love guru

Regi: Marco Schnabel

Med: Mike Myers, Jessica Alba, Justin Timberlake med flera

Filmstaden, Gävle

Annons

Det är Beatles fel alltihop. Om de inte hade snöat in på Maharishi Mahesh Yogi på 1960-talet så hade vi i förlängningen sluppit flumprofeter som Deepak Chopra. Och då hade Mike Myers inte haft någon anledning att göra just den här filmen. Vilket alltså hade varit en lättnad.

Egentligen gillar jag att han driver med självhjälpsteorier, new age, hippiekosmisk andlighet och Hollywoodstjärnornas förkärlek för skumma religioner. Men de flesta skämten håller en nivå som möjligen passerat som sketch i Saturday Night Live. Monty Python-gänget hade ansett dem odugliga redan på spånstadiet.

”Love guru” exemplifierar det faktum att humor i dag helst ska passera alla gränser. Osmakligt gäller. Sämst vinner. Borat och Filip och Fredrik visar vägen.

Mike Myers gränsöverskridande har dock ingen sådan satirisk udd. Det avser uteslutande analstadiet. Modell: inte lite bajshumor – utan riktigt elefantbajs.

”Love guru” är lika barnsligt oförarglig som Austin Powers. Slagpåsen Verne Troyer (”Mini-Me” ) flyger åter som en vante. Filmen handlar om en guru som anställs för att sprida sitt kärleksbudskap i en hockeyrink. Målet är att Toronto Maple Leafs (Mike Myers favoritlag) ska börja hitta pucken och vinna Stanley Cup. Tur för Brynäs att Boork är borta förresten. Annars hade han kunnat få några riktigt galna föreläsningsidéer.

I rollen som Guru Pitka har Mike Myers jesushår, långt skägg och kaftan. Han är kusligt lik Di Leva (nej Brynäs, tänk inte ens tanken).

Mer läsning

Annons