Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mamma Mia!

/

Mamma Mia!
Filmstaden, Gävle
Regi: Phyllida Lloyd
Med: Meryl Streep, Colin Firth, Stellan Skarsgård med fler.

Annons

Skulle min sambo göra ett stort sång- och dansnummer varje gång han vill berätta något för mig, och dessutom dra med sig alla grannar i showen, skulle jag nog skruva lite på mig. Undra hur länge hans medicin varit slut?
Det är ungefär så jag känner i början av varje musikal. När det första sångnumret sätter i gång. När James Bond brister ut i rosslig Bruce Springsteen-stämma. När flerfaldigt Oscarbelönade Meryl Streep dansar och sjunger som vore det ej en morgondag. Och när Stellan Skarsgård i sin äventyrliga rollkaraktär ska sjunga fram sin motvilja gentemot en uppvaktning. Det tar ett tag att vänja sig.

Donnas dotter Sophie ska gifta sig och hon vet inte vem hennes pappa är. Därför bjuder hon in de tre män som kan vara fadern. Och tänker att när hon väl träffar dem så kommer hon veta vem av dem som är hennes pappa.

Det är ungefär allt som hinner hända mellan alla musiknummer. För det är en väldig massa låtar man har velat ha med.

Inte för att låtmaterialet inte räcker till. ABBA har många och bra låtar i sin meritlista. Det betyder däremot inte att en knappt två timmar lång film blir bättre för varje bra låt som hinns med.

Vissa känns naturliga i handlingen. Men många blir mest krystat inklämda med en kort repliks inledning för att befoga flera minuter av sång och bensprätt.

I övrigt är den glad och solig och med blå vatten och pittoreska hus. Och Colin Firth, mr Darcy för evigt, får visa upp sig i vit och våt skjorta.

Joanna Grubbström

Mer läsning

Annons