Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Max Manus

/

Max Manus

Filmstaden, Gävle

Regi: Espen Sandberg, Joachim Rønning. Medverkande: Aksel Hennie, Kyrre ­Haugen Sydness, Mads Eldøen med flera.

Annons

 Inte ens superhjältar får vara hjältar längre, de ska problematiseras, deras psyken ska vridas ut och in. En anledning: Hjältar ter sig osannolika. Blott verklighetens hjältar gör sig numera besvär i fiktionen.

Till den skaran hör Max Manus, norsk motståndsman under Andra världskriget, känd för norska skolbarn men inte för svenska. Tillsammans med sina kamrater i Kompani Linge saboterade han för den nazistiska ockupationsmakten – dels på det ideologiska planet, med propagandaspridning, dels genom rena våldshandlingar som att spränga fartyg.

Över 1 miljon norrmän travade iväg omgående för att se denna patriotiska Norge-historia, och dess filmiska kvaliteter förklarar bara delvis denna uppslutning. Påminnelsen om den gemensamma nationalkänslan behöver ständigt fyllas på.

”Max Manus” är en välgjord historielektion, och som svensk – med ”Göta kanal 3” som nästa nationalepos att se fram emot – blir man lite avundsjuk på den historia Norge berättar här, såväl innehållet som hur den gestaltas.

Som sämst blir det pojk-boksäventyr, när de unga männen lusekoftskamratligt smyger omkring och jävlas med tysken. Vissa scener är nagelbitsspännande, när de fäster bomber på krigsfartygen. Som bäst är ”Max Manus” i skådespeleriet och mot slutet, när freden kommer, pojkarna har blivit män och livet utanför går vidare, men inuti rasar kriget fortfarande.

Varje gång jag ser den sista ”Sagan om ringen”-filmen, faller jag för skildringen av hur Frodo kommer hem till Fylke, fysiskt välbehållen men inuti skadad bortom räddning. En nick åt de krigsveteraner som överlevde men på sätt och vis ändå offrade sina själar.

”Max Manus” handlar om patriotism, hjältemod och brödraskap, men också om – och här blir den som mest intressant – om hur svårt det är att sluta slåss när man väl har börjat.

Mer läsning

Annons