Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mellan väggarna

/

Mellan väggarna

Regi: Laurence Cantet

Med: François Bégaudeau, Esmeralda Ouertani, Franck Keïta, Rachel Régulier, Wei Huang.

Filmstaden, Gävle

Annons

Trångt klassrum. Trötta högstadieelever. Och läraren, som försöker lära ut bruket av franska konjunktivformer.
Det är en värld för sig därinne, mellan väggarna.

Men den återspeglar samhället utanför. Här en förort till Paris där afrikanska, asiatiska och arabiska bakgrunder blandas. Det är barn till illegala invandrare, barn som drömmer om att bli fotbollsproffs, barn som blir slagna hemma eller som själva måste ta hand om sina föräldrar.

I den auktoritära franska skolmiljön: fullständigt odrägliga, störiga 14-åringar. Man undrar varför magistern inte exploderar.

Men det gör han alltså inte. Han skriver en bok i stället. Den Oscarsnominerade filmen ”Mellan väggarna” bygger på franskalärare Francois Bégaudeaus upplevelser.

Det speciella är att han dessutom spelar huvudrollen och ger filmen ett drag av dokumentär. Äkthetskänslan understryks av formen; kameran är skenbart bara utplacerad på lektioner, betygsskonferenser och lärarrum. När Francois beordrar sina elever att skriva självporträtt protesterar de; ”vi är inte intressanta”.

Men det är de ju. Man lär glimtvis känna många av dem och oroar sig för deras framtid. Kaxigheten döljer vanmakt och självförakt.

Däremot är ”Mellan väggarna” ingen film om pedagogik. Det är inte som att den ifrågasätter det franska skolsystemet, hur ansträngt det än är (vid ett tillfälle samlas kollegiet till öråd för att rösta om en elev ska kastas ut).

Och ambitiösa Francois gör sitt bästa, mitt i eländet. Han blev filmhjälte på kuppen.

”Mellan väggarna” ger en utmärkt inblick i förortsverkligheten. Och sen blir det sommarlov. Frustrerande.

Mer läsning

Annons