Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Midsommarnatt- drömsstämning

/
  • Förvirrad man. Den isländske regissören Baltasar Kormákur har använt en sammansvetsad vän- och skådiskrets för sin ”Brúdguminn”. Här Hilmir Snaer Gudnason i huvudrollen.

Brúdguminn

Regi: Baltasar Kormákur

Med: Hilmir Snaer Gudnason, Margrét Vilhjálmsdóttir, Ólafur Egil Egilsson med flera

Filmstaden, Gävle

Annons

Ända sedan ”101 Reykjavik” år 2000 har regissören Baltasar Kormákur (tillsammans med Dagur Kári) varit mannen att hålla ögonen på i isländsk film.

Hans ”Jar city” (”Myrin”) blev en internationell framgång, han har filmat i USA (”A little trip to heaven”) och han förbereder för fullt sin ”Vkingr” om den isländska nationens födelse. Det är landets dyraste filmproduktion hittills och har förutsättningar att bli andra film i världshistorien att skildra vikingatiden på ett vettigt sätt (den första är förstås ”Korpen flyger”).

Nu är det så senkommen svensk premiär för ”Brúdguminn”, en film som hyllats av både kritiker, prisjuryer och publik. ”Brúdguminn” är Kormákurs kärleksfulla islandifiering av en Anton Tjechov-pjäs, ”Ivanov”.

I centrum står läraren Jón, en förvirrad man som försöker navigera mellan kärlek, vänskap och smärtsamma minnen. Något som kan vara nog så svårt även om det är på en mycket begränsad yta – den halsbrytande vackra ön Flatey vid Västfjordarna, nordvästra Island.

Trots att berättelsen dras med en lite väl tillskruvad förkonstling lyckas Baltasar Kormákur med enkla medel måla upp en skön, magisk ”En midsommarnattsdröm”-stämning i sin film. Just en sådan stämning man mer än gärna tar med sig ut i sin egen sommarnatt.

Mer läsning

Annons