Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mini-bourne i actionladdad jakt

/

Unga blockbuster-stjärnor får ibland för sig att de måste bevisa sig yrkesmässigt och slänga in lite "svåra" filmer mellan uppföljarna.

Annons

 Men medan "Twilight"-kollegorna Kristen Stewart och Robert Pattinson undersöker den amerikanska indie-scenen på fritiden så har Taylor Lautner i stället bara fortsatt flexa musklerna och fyra av bländande leenden. Det ska han ha all kredd för. Att inse sina starka sidor är en nyckel till framgång och med "Abduction" lanserar han sig som en mini-Bourne. Vägen till feta actionhjältekontrakt den dagen "Twilight"-inspelningarna tar slut är härmed väl krattad. Lautner spelar high school-killen Nathan, en till synes vanlig brölig snubbe som festar med polarna, flörtar med tjejer och har konflikter med föräldrarna. När han genom ett skolarbete med snygga Karen snubblar på en hemsida över försvunna barn förändras allt i ett slag. Bland bilderna hittar han sig själv, som liten. Det blir startskottet på en actionladdad jakt på hans rätta identitet, som också inkluderar hemliga agenter, traumatiska dödsfall och många väl otroliga vändningar.

De flesta tonåringar drabbas väl någon gång av känslan att de måste vara adopterade eftersom föräldrarna känns som främlingar. Den här filmen leker med den tanken och även om upplägget inte är särskilt sofistikerat eller trovärdigt så kan den nog bjuda på en rafflande upplevelse för den unga målgruppen.

Michael Nyqvist då? Han förvaltar den gamla fina svensk-i-Hollywood-traditionen att spela eurotrash-skurk, här i form av en mystisk serbisk spion som är på jakt efter Nathan filmen igenom. Nyqvist är nästan komiskt stenhård och fåordig men med tanke på det rätt magra kött han har att sätta tänderna i så klarar han sig ändå fint i sin Hollywood-debut.

Mer läsning

Annons