Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Monsters vs. Aliens

/

Monsters vs. Aliens
Filmstaden, Gävle
Regi: Rob Letterman och Conrad Vernon. Svenska röster: Lina Hedlund, Fredde Granberg, Bengt Järnblad med flera.

Annons

Bolaget Dreamworks andra animerade film var "Shrek", och efter ett sådant inträde i filmvärlden är det svårt att överträffa sig själv. 

De har mycket riktigt misslyckats med det mesta - vem minns "Spirit" eller "Sindbad" utom deras mammor? - och inte minst med uppföljarna till "Shrek".

Dreamworks stora problem är ojämnheten. "Kung fu panda" var uppfriskande vital, men Seinfeldprojektet "Bee movie" sög klimpig honung. Och medan mungiporna och hoppet flög rakt upp av "Madagaskar" plockades de ner lika effektivt av "Madagaskar 2".

"Monsters vs aliens" är ett steg i rätt riktning igen. Jorden hotas av "Mars attacks"-monstrets och "Svampbob"-Bläckvards kärleksbarn. Ingen kan stoppa honom. Ingen? Jo, de monster som hittills hållits i förvar av USA:s mest topphemliga avdelningar. Problemet är att de är de mest inkompetenta monstren sedan Sonny Liston fick på skallen av Muhammad Ali.

Vad vi får i "Monsters vs aliens" är en enkel, skön, mycket amerikansk 2009-humor med massiv nördvarning. Vi får också vinkningar till en handfull scifi-filmer - och inte minst ett genusbudskap som skulle få Gudrun Schyman att dansa rymddans.

På sina håll visas dessutom "Monsters vs aliens" i en 3D-version. Producenterna har satsat mer på att göra filmen vacker (asteroidbälten) än spektakulär (saker som flyger ut i publikens ansikten). Det gör 3D-versionen till något man både kan ha och mista, det är flames på en Volvo S40.

Mer läsning

Annons