Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Natt på museet 2

/

”Natt på museet 2”
Filmstaden, Gävle
Regi: Shawn Levy. Medverkande: Ben Stiller, Hank Azaria, Amy Adams, Owen Wilson med flera.

Annons

Glöm bort intrigen, den är så oviktig att jag knappt minns den, och glöm bort mål och mening – ”Natt på museet 2” saknar detta. Vilket inte betyder att filmen saknar en viss charm.

För det är just charm som ”Natt på museet”-filmerna lever på, alla idéer och infall som filmmakarna har lekt fram när museets föremål väcks till liv om natten.

Leklusten och uppfinningsrikedomen förlåter mycket av tramshandlingen.

I uppföljaren har nattvakten Ben Stiller gått vidare i livet och blivit en rik affärsman, men när hans vaxkompisar på museet ska flyttas till en annan samling, måste han rycka in för att hjälpa dem.

En farao med storhetsvansinne på det nya museet hotar hans gäng, och han får återigen sätta på sig uniformen och spänna fast ficklampan.

De gamla figurerna från förra filmen är med även nu, och tillkommit har tre pojkbandsjungande keruber, en jättelik Abraham Lincoln, flygaren Amelia Earhart och en gigantisk bläckfisk.

Roligast är att se kända konstverk, såsom Edward Hoppers målningar och ”American Gothic“, komma till liv som i “Harry Potter“.

”Natt på museet 2” är en bagatell, helt klart, men det är en bagatell som rusar förbi underhållande och snabbt. Tyvärr begränsas Ben Stillers roll, och allra mest Owen Wilsons, som tillbringar halva filmen dränkt av sand i ett timglas, av alla animeringar som tar upp utrymmet.

Men denna uppföljare har en viktig ingrediens som bör finnas med i barnfilm: barnslighet.

Mer läsning

Annons