Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nim och den hemliga ön

/

Nim och den hemliga ön
Regi: Mark Levin och Jennifer Flackett
Med: Abigail Breslin, Jodie Foster, Gerard Butler med flera
Filmstaden, Gävle

Annons

Den åttaåring som vanligtvis sitter hemma vid mitt frukostbord och läser böcker om äventyr och djur sitter den här gången bredvid mig i biosalongen, och hon är mycket, mycket nöjd.
Och tacka för det. ”Nim och den hemliga ön” är just detta. Äventyr. Och djur. Bland annat ett fisande sjölejon. Åttaåringen älskar det där sjölejonet. Man älskar ju förresten sjölejon, kanske alldeles särskilt fisande sjölejon, lite till mans.
Den här charmerande matinén utspelas på tre plan. Vi följer Nim (Abigail Breslin från ”Little Miss Sunshine”), en tjej i elvaårsåldern som av naturens nyck blir ensam på en paradisö. Vi rör oss i fantasin, i sällskap med den Indiana Jones-liknande hjälten Alex Rover. Och vi sitter hemma i skrivarstugan hos Alex Rovers direkta motsats, författarinnan som skapat honom: en Jodie Foster med bacillskräck, torgskräck och en allmän skräck för allt som händer utanför hennes dörr.
”Nim och den hemliga ön” är inte på något sätt lysande. Men denna barnversion av ”Den vilda jakten på stenen” har något annat, en sorts ekologisk charm, ett försiktigt budskap mot rövarturism, en pedagogisk fingervisning om att naturen inte bara är en snäll charterbroschyr – och, inte minst, ett fisande sjölejon.
Jag borde ge den en trea. Men den här gången vinner åttaåringen inom mig. Och framför allt åttaåringen bredvid mig.

Mer läsning

Annons