Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu vänder Gustaf Skarsgård blicken mot landet i väster

/
  • Go west. Nu vänder Gustaf Skarsgård, 30, blicken västerut. Han är bioaktuell med Peter Weirs ”The way back” och har precis kommit hem från möten och provspelningar i Hollywood.

Filmen ”The way back” är den första etappen på Gustaf Skarsgårds Hollywoodkarriär.

– Mitt namn skapar nyfikenhet i USA, men det ger mig inga jobb, säger Skarsgård.

Annons

På frågan om vilka andra svenska skådisar Gustaf Skarsgård umgicks med under sin sejour i Hollywood svarar han med ett skratt:

– Vi har tillräckligt många i släkten för att bilda en helt egen gemenskap. Men visst, jag har svenska polare där också.

Efter Stellan och Alexander har alltså Gustaf Skarsgård, 30, nu riktat blickarna västerut.

25 mars är det svensk premiär på ”The way back”, där Skarsgård spelar en krigsfånge på flykt från ett sovjetiskt arbetsläger.

Filmen är ett ensembledrama med bland andra Colin Farrell, Ed Harris, Jim Sturgess och Saoirse Ronan, och där Skarsgårds rollfigur är oväntat framträdande.

Gick 600 mil

Filmens titel syftar på flyktvägen: 600 mil över snötäckta berg och genom heta öknar.

– Det var en väldigt tuff inspelning. Svinkallt i de bulgariska bergen och 46 grader varmt i Sahara, berättar Gustaf Skarsgård.

– Även om min rollfigur finns i periferin var vi ute i den där öknen som en grupp. Det fanns inga divalater. Inte en enda. Jag tror inte att det är den typen av skådespelare som attraheras av en sådan film.

För filmens regi står Peter Weir, mannen bakom bland annat ”Döda poeters sällskap”, ”Truman show” och ”Vittne till mord”. ”Ett bra namn att ha på sitt cv”, säger Skarsgård som nyligen kommit hem från en längre Hollywoodvistelse.

– Jag har etablerat kontakt med agenter och managers, gått på provspelningar, sagt ”Hej, jag finns”. Det är spännande att vara i början av något därborta. Vissa av mina filmer, som ”Ondskan” och ”Patrik 1,5” har de viss koll på. Men jag är ett oskrivet blad.

Ingen bankabilitet

På frågan vad namnet Skarsgård betytt för USA-intresset svarar han ”det har skapat nyfikenhet”.

– Men jag får inga jobb på det. Systemet är så krasst att det finns ett index för vad varje skådespelare är värd, beroende på vilka filmer man varit med i och hur mycket pengar de spelat in. De har full koll på det. Och jag har ingen ”bankabilitet”.

Härnäst kommer Gustaf Skarsgård i Björn Runges film ”Happy end”, med premiär i höst, där han spelar en man som gjort flera självmordsförsök.

På filmsajten Imdb står det under ”rykten” att han är aktuell för amerikanska ”Amsterdam”, men det avfärdar han.

– Det är just vad det står: rykten. Där står också att jag har Gary Oldman och Javier Bardem som favoritskådespelare och det är inte heller sant. Och i många år stod att jag var född i Kalmar. Som Södermalmare kändes det lite jobbigt.

Erik Helmerson/TT Spektra

Mer läsning

Annons